Spre UE

Numărătoarea inversă a început

„Aceste obiective sunt importante nu doar pentru îndeplinirea planului respectiv, dar şi pentru binele cetăţenilor voştri”, a declarat oficialul european în cadrul unei conferinţe comune cu premierul moldovean, Vlad Filat. Cecilia Malmstrom consideră că elaborarea Planului de Acţiuni a avut loc într-o perioadă scurtă – doar şase luni – datorită angajamentelor clare ale Chişinăului oficial. La rândul său, Vlad Filat a subliniat importanţa acestui document pentru perspectiva deplasării fără vize a cetăţenilor moldoveni în UE. „Îndeplinirea obiectivelor din acest plan ne va permite să obţinem şi funcţionalitatea instituţiilor statului, iar această realizare va fi simţită de fiecare cetăţean”, a spus Filat. Întrebat când, totuşi, vor călători moldovenii fără vize în spaţiul UE, şeful Cabinetului de la Chişinău a răspuns: „Atunci când vom îndeplini prevederile acestui plan”. Filat a precizat că îşi menţine în vigoare declaraţiile anterioare, potrivit cărora RM ar putea îndeplini planul în 18 luni. „Acesta este un angajament al nostru, nu al instituţiilor europene”, a precizat el. Experienţa ţărilor din Balcanii de Vest ar justifica, totuşi, optimismul premierului Filat – Serbia, de exemplu, a îndeplinit acest Plan în 17 luni… Cu toate acestea, Comisarul Cecilia Malmstrom nu a riscat să dea un termen precis pentru ridicarea regimului de vize: „Fiecare ţară este evaluată în baza meritelor proprii, iar acest lucru depinde de cetăţenii ţării şi de Guvern”. Comisia Europeană va prezenta cu regularitate rapoarte privind modul de implementare a Planului atât Consiliului, cât şi Parlamentului European. Primul raport va fi făcut public la mijlocul anului 2011.

Filat şi Leancă, responsabili direct

Vlad Filat a anunţat că, spre sfârşitul lui ianuarie, Guvernul va elabora un proiect naţional pentru realizarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor, iar responsabilitatea directă pentru implementarea lui va reveni premierului şi ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM a fost aprobat de UE la 16 decembrie 2010. Atunci premierul Filat spunea că moldovenii ar putea călători fără vize în UE în 18 luni de la semnarea acestuia. Documentul adus la Chişinău de Comisarul Malmstrom conţine lista reformelor pe care RM urmează să le implementeze pentru abolirea vizelor pentru UE. Şi premierul Filat însă, şi vicepremierul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, au declarat că o parte semnificativă din sarcinile conţinute în Planul de Acţiuni deja au fost realizate. Astfel, potrivit lui Iurie Leancă, RM a îndeplinit deja 64 la sută din prevederile Planului de Acţiuni, din care cauză ministrul de Externe este convins că „până la finele anului 2012 cetăţenii noştri vor putea circula fără vize în statele UE”. „Nu este o declaraţie populistă, mai ales că mai mulţi oficiali europeni au vorbit că este un termen realist”, a precizat Leancă. Şi analistul politic Anatol Ţăranu crede că anul 2012 este un termen real, dar numai în condiţiile în care RM va avea o guvernare pentru patru ani.

Valeriu Gheorghiu, şeful Direcţiei pentru integrare europeană din cadrul Ministerului de Externe, a declarat pentru presă că Planul de Acţiuni conţine două etape. Prima se referă la cadrul legislativ, care să asigure ordinea de drept, managementul frontierei şi gestionarea fluxurilor migraţionale. A doua parte vizează acţiuni concrete, care vor fi monitorizate de către Comisia Europeană. „O parte din deficienţele care au existat noi deja le-am exclus. Din moment ce UE constată că noi îndeplinim toate condiţiile, va fi adoptată hotărârea Consiliului UE care va zice că, de la data cutare, cetăţenii RM vor avea dreptul la liberă circulaţie”, a explicat Valeriu Gheorghiu.

RM este un partener de încredere…

În cele două zile cât s-a aflat la Chişinău, Cecilia Malmström s-a întâlnit şi cu Alexei Roibu, ministru al Afacerilor Interne, cu Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte interimar al RM, a vizitat Centrul pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Centrul de plasament temporar al străinilor, secţia consulară a Ambasadei României. Ea a anunţat că, în luna iunie 2011, va prezenta un Plan de Acţiuni despre posibilitatea continuării Parteneriatului Estic în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne. Iar la Centrul pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Malmstrom a subliniat existenţa problemei din domeniul respectiv, care „este un flagel şi un mod de sclavie prezent nu numai în Moldova, dar şi în alte ţări din regiune”. Ea a anunţat că a şi „desemnat deja un coordonator pentru aceste probleme”.

De asemenea, Cecilia Malmstrom a participat la Conferinţa internaţională „Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stockholm: sinergii pentru îmbunătăţirea mobilităţii şi consolidarea securităţii”, organizată la Chişinău în zilele de 24-25 ianuarie. „Liberalizarea regimului de vize nu este neapărat ceva ce ar putea aduce rezultate imediate, nu înseamnă doar găsirea unui loc de muncă, călătorii fără vize sau vizite la prietenii din Europa. Acest lucru reprezintă şi schimburi interumane, de forţă de muncă, de experienţă”, a declarat, la finele conferinţei, Cecilia Malmstrom. „UE va avea nevoie de forţă de muncă, chiar dacă mai există consecinţe ale crizei economice. Vom avea proiecte, iar RM este un partener de încredere”, a mai spus oficiala.

Programul de la Stockholm a fost adoptat în decembrie 2009 şi defineşte cadrul de activitate sectorială în justiţie, afaceri interne, migraţie, şi politici privind vizele pentru perioada 2010-2014. Faptul că lucrările conferinţei internaţionale (la care au participat reprezentanţi ai guvernelor şi experţi din majoritatea ţărilor europene şi cele incluse în Parteneriatul Estic) a coincis cu primirea de către Guvernul de la Chişinău a Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor este, potrivit autorităţilor, o „coincidenţă fericită”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *