Social

Numărul de naşteri e în continuă scădere, se poate ajunge şi la 20 de mii de naşteri pe an

„Dacă până acum toate instituţiile funcţionau şi au fost orientate mai mult spre populaţia tânără şi spre populaţia aptă de muncă, acum trebuie să fie o reorientare. De fapt, dinamica populaţiei trebuie să fie integrată în toate politicele şi strategiile din toate sectoarele”, consideră Olga Gagauz. Potrivit ei, informaţia cu privire la numărul populaţiei, repartizarea pe vârste, pe sexe trebuie să fie luată în calcul în planificarea şi managementul în fiecare sector. Trebuie să ştim de câte paturi avem nevoie pentru sistemul de ocrotire a sănătăţii. În această tendinţă de reducere continuă a numărului de naşteri, de câte maternităţi avem nevoie.

Totodată, directoarea CCD susţine că într-o societate îmbătrânită, rolul persoanelor vârstnice va fi în creştere. Aceştia vor avea şi o influenţă mai mare asupra politicului deoarece sunt mai mulţi cu drept de vot, respectiv, pot să influenţeze asupra rezultatelor campaniilor electorale. De asemenea, tinerii pot să devină un grup social vulnerabil, cu rol mai mic în societate.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *