Ultima oră

Numărul transplanturilor de ficat s-a înjumătăţit

Dacă acum 2 ani au fost efectuate 10 operaţii de transplant hepatic, anul trecut numărul lor s-a redus la patru – două de la donatori vii şi două de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Vicedirectorul Agenţiei de Transplant, Grigore Romanciuc, a declarat pentru IPN că iniţial au fost planificate mai multe transplantări, dar din cauza problemelor financiare, nu a fost posibilă realizarea lor.

„Numărul transplanturilor de ficat a scăzut inclusiv din cauza problemelor pe care le-am avut anul trecut, faptul că bugetul a fost aprobat abia în luna martie. Linia de bugetare la noi a început, practic, cu luna aprilie. Am avut intenţia de a face mai multe transplanturi, dar nu am avut finanţarea necesară”, a menţionat Grigore Romanciuc.

În scădere serioasă au fost şi transplantările de cornee – 16 la număr în 2015, comparativ cu 44 în 2014. La fel, şi numărul persoanelor care au beneficiat de transplant osos a scăzut drastic, de la 151 la 26 de transplantări. În anul 2015, 10 persoane au obţinut rinichi noi. Numărul lor a rămas la fel ca în 2014. Totodată, numărul transplanturilor de ligamente a crescut de la 3 în 2014, până la 7 în 2015.

Totodată, în anul 2015 s-au înregistrat mai multe refuzuri din partea familiilor pentru transplant. „Statistica spune că în anul 2014, din numărul total, am avut aproximativ 35% refuzuri, în 2015 – circa 50%, Sperăm ca anul viitor să avem un procent mai mic de refuzuri”, a menţionat Grigore Romanciuc.

În prezent, pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat sunt incluse 78 de persoane, iar un transplant de rinichi aşteaptă 50 de persoane.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *