Timpul.md

Actualitate 3 Ianuarie 2020 | 22:10

Numele stareței celei mai mari mănăstirii din Rusia, a fost găsit în arhivele declasificate ale KGB din Letonia

Publicația online «Koza» din Nijni Novgorod, a descoperit în arhivele KGB recent declasificate de Letonia numele Stareței Mănăstirii Sfânta Treime-Serafim-Diveevo (Свято-Троице-Серафимо-Дивеевского Монастырь) din Nijni Novgorod, egumena Serghia (Игуменья Сергия).

 Numele de mirean al Egumenei Serghia este Alexandra Georgievna Konkova (Александра Георгиевна Конкова). Conform datelor din această arhivă, ea a fost recrutată de un agent KGB la 3 februarie 1987 sub pseudonimul «Veronika».  Alexandra Georgievna Konkova a venit la mănăstirea Serafimo-Diveevsky în 1991.

«Koza» a depistat cartela egumenei Serghia (Alexandra Georgievna Konkova) pe pagina web oficiala unde au fost publicate documentele tuturor agenților KGB din Letonia. (cartela scana mai jos)


Potrivit departamentului sinodal al mănăstirilor și monahismului Bisericii Ortodoxe Ruse, egumena Serghia, cunoscut și ca Alexandra Georgievna Konkova s-a născut lângă Moscova în 1981 a intrat în mănăstirea din Riga, unde un an mai târziu s-a călugărit. Supunerea în protopopiat a avut loc în mănăstirea mănăstirii Riga.

După cum rezultă din cartea KGB, o persoană cu acestea date personale și biografice a fost recrutată ca agent KGB în februarie 1987 sub pseudonimul «Veronika».Ce misiuni exacte a avut agentul «Veronika» nu este specificate. Eparhia de la Nijni Novgorod a refuzat oficial să comenteze informațiile despre presupusa colaborare cu KGB a egumenei Serghia. La fel n-a urmat nici un comentariu din partea mănăstirii pe care o conduce. Potrivit publicației din Nijni Novgorod, egumena Serghia este o figură foarte importantă și influenta în cadrul Biserica Ortodoxă Rusă și conduce astăzi cea mai mare mănăstire din Rusia.

Anterior, în arhivele KGB a fost găsit numele Mitropolitul Rigăi și întregii Letonii Alexander (Kudryashov), pseudonimul lui fiind " Читатель " (cititorul).

https://varlamov.ru

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus