Internațional

NY Times: Cel mai bun cadou pentru un vameş român: îl laşi singur în tură

Circa 400 de pachete de ţigări au fost depistate în locul rezervorului pentru combustibil într-un singur automobil care era înmatriculat în R. Moldova şi intenţiona să treacă frontiera spre România. 

România şi ţara-vecină Bulgaria, care au cheltuit peste un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, speră să se alăture ţărilor care fac parte din spaţiul Schengen începând cu această lună, se menţionează într-un articol publicat în The New York Times

Câţiva ani în urmă acest proces reprezenta un pas următor către expansiunea entuziastă a Uniunii Europene. Atât Bulgaria, cât şi România au fost primite în marea familie europeană în anul 2007, în ciuda problemelor legate de corupţie, crimă organizată şi un sistem judiciar ineficient. Acum, însă, Europa se confruntă cu o criză economică, frica de mai mulţi emigranţi din Africa şi fervoarea naţionalistă între ţările membre UE. 

"Este bine că aveţi o maşină care poate identifica oameni ascunşi într-un camion", a declarat ambasadorul olandez în Bulgaria, Karel van Kesteren. "Dar, odată ce poţi strecura cuiva 500 de euro pentru a privi în altă parte, toate acestea nu au nici un sens", a adăugat el. 

Primarul unui sat situat în apropierea graniţei României cu R. Moldova, Gabişor Tofan a declarat că fenomenul corupţiei la frontiere este un secret pe care-l ştie toată lumea. "Fiecare sătean care trecea graniţa ştia că trebuie să dea câţiva bani", a menţionat primarul.


Pasagerii unui autobuz din R. Moldova aşteaptă actele care sunt verificate de vameşi

Semnele corupţiei vameşilor bulgari şi români se află de-a lungul frontierelor sub forma unor vile luxoase. În acelaşi timp, şi Bulgaria, şi România au făcut paşi buni spre combaterea corupţiei: bulgarii folosesc programarea computerizată pentru a distribui poliţiştii de frontieră la diferite posturi, iar România a arestat anul trecut 248 de poliţişti de frontieră şi vameşi. 


Casa poliţistului de frontieră Sorin Bucur

Unii experţi spun că aceste măsuri ar fi fost suficiente în trecut pentru a convinge UE. "La etapa actuală, vorbim despre un moment de conservatorism extrem, iar România şi Bulgaria suferă de pe urma acestui moment", a spus directorul Open Society Institute din Bruxelles, Heather Grabbe. 

"Unele ţări europene spun: "Lăsaţi-ne să învăţăm lecţia Greciei"", a declarat cercetătorul Centrului pentru Reformă Europeană, Hugo Brady. "Lăsaţi-ne să fim conservatori cu România şi Bulgaria", a adăugat el.

Timpul.md (N.G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *