Cultură

O basarabeanca a obtinut Premiul Academiei Franceze

In premiera istorica, cercetatoarea Stella Ghervas, originara din Basarabia, a fost distinsa cu prestigiosul Premiu Guizot 2009 al Academiei Franceze pentru volumul „Réinventer la tradition. Alexandre Stourdza et l’Europe de la Sainte-Alliance” („Reinventarea traditiei: Alexandru Sturza si Europa Sfintei Aliante”), editat la Honoré Champion Éditeur din Paris.Cu aceasta ocazie, lucrarea a fost lansata, recent, la Chisinau, de Forumul Plural al tinerilor profesori universitari cu studii din Romania si Occident si Librariile CARTIER. Surpriza mare a fost prezenta la eveniment a autoarei, alaturi de istorici valorosi de la noi.

Lansarea volumului a fost moderata de scriitorul si traducatorul Emilian Galaicu-Paun, care a remarcat primul succes exceptional al unei aparitii editoriale a primului autor de la noi la Academia Franceza. Stella Ghervas este cercetator stiintific la Institut d’Etudes Avancées-Paris, colaborator stiintific asociat in cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Romane si al Institutului de Studii Slave al Academiei Ruse.

Autoarea s-a nascut la Chisinau, iar la Sculeni a absolvit scoala medie, ulterior, pe timpul perestroikai, a studiat la Facultatea de Filozofie si Stiinte Politice din Sankt Petersburg. Dupa absolvire, si-a inceput aspirantura in orasul de pe Neva, insa in scurt timp a plecat la Bucuresti, unde si-a facut teza in istorie. Pentru prima data, anume Stella Ghervas readuce in atentia lumii figura personalitatii lui Alexandru Sturza, consilierul lui Alexandru I. Facea parte din aristocratia romana si greaca, aceasta figura istorica a avut o mare importanta mai ales la Congresul de la Viena, unde a fost membru al delegatiei tarului rus si a fost cel care a redactat Tratatul Sfintei Aliante (o coalitie a Imperiului Rus, Prusiei si Imperiului Austriac, considerata prima organizatie internationala pentru apararea securitatii si pacii din Europa), fapt descoperit de autoarea volumului. Alexandru Sturza a fost implicat si in Regulamentele organice in principatele romane. Anume el a fost cel care a propus ca Chisinaul sa fie capitala Basarabiei.

„Este o lucrare unica, de recuperare a unei figuri istorice putin cunoscute, mai ales in spatiul nostru, care transcende frontierele. Alexandru Sturza face parte din categoria personalitatilor multidimensionale. Avem un volum de istorie intelectuala a spatiului sud-est european si a celui rusesc de la inceputul secolului XIX, de prima mana”, a afirmat dr. Andrei Cusco. Discursuri apreciative la adresa autoarei au mai sustinut dr. Igor Casu, dr. Virgil Paslariuc si dr. Petru Negura.
„Am lucrat mai bine de zece ani la acest volum: cu descurajari, incurajari si stimulari, adesea cu abandonari. Am studiat 3000 de dosare, pe care le-am descoperit in arhivele Casei Puskin de la Sankt Petersburg, la Chisinau si Odesa. A fost o aventura care nici nu mi-am imaginat ca ar putea sa ma duca pana la… Academia Franceza”, ne-a marturisit Stella Ghervas. La invitatia Centrului European de Formare Europeana, ieri si alaltaieri, cercetatoarea a predat o serie de cursuri la Universitatea Europeana a Marii Negre pentru studentii master din intreaga Europa. Premiul Guizot ii va fi decernat pe 3 decembrie, la Academia Franceza.

 Sursa: Angelina Olaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *