Spectacole

O doamnă frumoasă ca o sărbătoare

Așa cum a menționat și distinsa actriță, este pentru prima dată când o artistă de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți e omagiată în capitala republicii. „De vină” a fost și Sandu Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, care, fiind la Bălți și văzând biobibliografia Lidiei Noroc-Pânzaru, editată de către Biblioteca municipală „Eugeniu Coșeriu” din acest oraș, i-a propus sau, mai bine zis, a rugat-o: „Doamnă Lidia, trebuie să vă facem o prezentare și la Chișinău. Vreau să aveți o seară de creație în capitală, să-și amintească de dumneavoastră toată lumea, mai cu seamă că, recent (pe 4 decembrie 2012 – n.n.), ați împlinit 70 de ani”.

Seara de creație a artistei a fost moderată de către cunoscuta actriță Paulina Zavtoni. Ea a menționat, între altele, că protagonista serii și-a jucat, de-a lungul anilor, rolul de actriță, funcționar public, lider sindical, precum și cel principal – de actriță, interpretând 70 de roluri în peste o mie de reprezentații.

În teatru a debutat în 1959, venită direct de pe băncile școlii, în rolul lui Ionică din spectacolul „Jertfa”, după piesa cu același nume a lui Gheorghe Timofte. Apropo, în acest spectacol regizorul Boris Harcenco i-a redus textul la o singură replică și actrița repeta mereu: „Mamă, unde-i tata?”. Au urmat alte roluri care i-au adus marele succes în fața publicului: Valentina din drama lui Alexandru Vampilov „Astă-vară la Ciulimsk”, Luluța din „Chirița în provincie” de Vasile Alecsandri, Alice din „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, fiica judecătorului din „Sabia lui Damocles” de Nazîm Hikmet ș.a.

Aceste lucruri le aflăm din biobibliografia artistei, alcătuită de către Zinaida Dolință și Inga Cojocaru. Una dintre autoare, Zinaida Dolință, a specificat că aceasta a fost a doua biobibliografie, realizată de către biblioteca sus-numită, în anii ’90, după cea a soțului artistei – regretatul regizor Anatol Pânzaru, trecut la cele veșnice cu șase ani în urmă.

Cu drag despre Lidia Noroc-Pânzaru au vorbit Dina Ghimpu, director general al Direcției generale politici și strategii culturale a Ministerului Culturii, cântăreața Iustina Scarlat, ex-ministrul Culturii, compozitorul Ghenadie Ciobanu, ex-viceprimarul de Bălți, Valentin Guznac, ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu, directorul Teatrului de revistă „Ginta Latină”, Tudor Țărnă, actorul Andrei Sochircă, actrița Teatrului Național „Mihai Eminescu” Angela Cărăuș ș.a. Apropo, aceasta de la urmă a interpretat cântecul „Teatrul vieții”, pe muzica compozitorului Iurie Andronic. Totuși, cea mai frumoasă felicitare a venit din partea Teatrului de revistă „Ginta Latină”, care a făcut… o incursiune în viața actoricească a Lidiei Noroc-Pânzaru, cea care, la sfârșit, avea să ne mărturisească: „Am avut noroc de soțul meu, Anatol Pânzaru”. Adică, numele de familie i-a purtat noroc, ea având parte de roluri în scenă, jucându-și, concomitent, rolul de mamă și bunică. Pentru ea au mai cântat Lidia Scarlat, Nicolae Paliț și alți artiști prezenți la manifestare.

Lidia Noroc-Pânzaru a fost actriță a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” (1959-1990), șefă a Direcției cultură a municipiului Bălți (1990-1999), șefă a Direcției județene de cultură (1999-2003), președintă a Consiliului de ramură al Sindicatului lucrătorilor din cultură (din 2003). În 1981 este distinsă cu titlul de artistă emerită, iar în 1993 i se conferă medalia „Meritul Civic”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *