Cultură

O expoziţie consacrată scriitorului şi cineastului Vlad Ioviţă a fost inaugurată

Expoziţia, care este prilejuită de cea de-a 80-a aniversare a regretatului scriitor şi cineast, cuprinde peste 100 de exponate: cărţi, manuscrise, scenarii de film și fotografii din arhiva muzeului şi cea a familiei lui Vlad Ioviţă.

În alocuţiunea sa, directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”, Vasile Malaneţchi, a menţionat că Vlad Ioviţă a fost un scriitor şi un cineast de excepţie.

"Inaugurăm astăzi o expoziţie complexă, prin care încercăm să-l prezentăm pe autor multilateral, aşa cum a fost, ca un om al scrisului şi al filmului. Am expus şi biblioteca lui cu masa de scris, și scenariile de film pe care le-a așternut pe hîrtie cu litere latine în perioadă sovietică. Sînt aici şi desenele lui, care denotă că a fost şi un pictor talentat”, a precizat Vasile Malaneţchi.

Potrivit preşedintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, cu toate că a trăit doar 48 de ani, Vlad Ioviţă şi-a dat în scurta lui viaţă măsura talentului şi în literatură, şi în cinematografie. „Vlad Ioviţă este un cineast şi un scriitor de o valoare netrecătoare, care a lăsat pagini memorabile în istoria literaturii şi culturii noastre”, a constatat Arcadie Suceveanu.

Vlad Ioviţă s-a născut la 25 decembrie 1935 în satul Cocieri, raionul Dubăsari. În 1954, a absolvit Şcoala de balet „A. Vaganov” de pe lîngă Teatrul de Operă şi Balet „Kirov” (fostul Teatru Imperial „Mariinsk”) din Sankt-Petersburg şi în 1964 – cursurile superioare de scenaristică şi regie de pe lîngă Institutul Unional de Cinematografie din Moscova. Este autorul filmelor documentare „Păienjenişul”, „Malanca”, „Măştile iernilor noastre”, „Dansuri de toamnă”, precum şi al filmelor de lung metraj „Nuntă la palat”, „Dimitrie Cantemir”, „Calul, puşca şi nevasta”, „Făt-Frumos”. A semnat cărţile de proză „Rîsul şi plînsul vinului”, „Dincolo de ploaie”, „Dimitrie Vodă Cantemir”, „Un hectar de umbră pentru Sahara” ş.a. A fost distins cu Premiul de Stat şi cu titlul onorific Maestru emerit al artei. Vlad Ioviţă s-a stins din viaţă la 24 iunie 1983.

Expoziţia va fi deschisă pînă la sfîrşitul anului 2016.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *