Eveniment

O expoziţie dedicată scriitorului Iurie Colesnic a fost inaugurată la Biblioteca Naţională

Expoziţia cuprinde circa 300 de exponate: cărţi, reviste, fotografii, manuscrise etc.

Solicitat de MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că Iurie Colesnic este un cavaler al documentului.

„Iurie Colesnic nu şi-a propus drept scop să descopere America. El a descoperit o Basarabie necunoscută, despre care noi nu ştiam aproape nimic. A descoperit şi ne redescoperă personalitatea Chişinăului, care în afară de provincie, a fost un centru de cultură unde au activat mari personalităţi”, a remarcat Mihai Cimpoi.

La rîndul său, ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu a afirmat că Iurie Colesnic face parte din rîndurile romanticilor neamului nostru. „Graţie lui, noi cunoaştem istoria. Cînd vom cunoaşte istoria, vom şti ce să facem mai departe”, a subliniat Ion Ungureanu.

Potrivit scriitorului Nicolae Dabija, Iurie Colesnic este o academie vie. „I-am citit cele 10 volume ale „Basarabiei necunoscute”. Cînd vreau să aflu ceva din istoria noastră, le răsfoiesc. Iurie Colesnic se deosebeşte de colegii din generaţia sa. El studiază în arhive şi scrie despre cei dispăruţi, care nu pot nici să-l citească, nici să-l laude”, a accentuat Nicolae Dabija.

Întrebat de agenţie, Iurie Colesnic a spus că de-a lungul activităţii sale de cercetare a avut plăcerea unei pasiuni împlinite. „Mă bucur că am reuşit să creez o galerie de mari personalităţi, pe care am visat să le repun în circuit. Această galerie este un monument al marilor basarabeni. Munca de cercetător a fost o şcoală, un model de viaţă pentru mine”, a constatat protagonistul manifestării.

Iurie Colesnic s-a născut la 12 august 1955 în satul Dereneu, raionul Călăraşi. A absolvit în anul 1977 Facultatea Mecanică a Institutului Politehnic „S. Lazo” din Chişinău (astăzi Universitatea Tehnică a Moldovei). A editat peste 60 de cărţi: monografii, enciclopedii, inclusiv „Basarabia necunoscută” în 10 volume.

În anul 2000 a fost ales membru-corespondent al Academiei Internaţionale de Cadre din Kiev, Ucraina. În acelaşi an i se conferă titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universităţii Umanistice din Chişinău. Este laureat al mai multor premii literare din R. Moldova şi România.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *