Social

O familie de refugiaţi, evacuată cu forţa din subsolul unde locuia

„Am vrut să ies afară fiindcă am auzit copilul de trei ani ţipând. Când am deschis uşa, un bărbat m-a apucat de gât, mi-a făcut o izbitură în casă. Erau mai mulţi cu măşti. M-au bătut cu picioarele peste tot, mi-au lipit gura cu scoch şi mi-au pus pistolul la tâmplă. M-au stropit cu acid pe burtă şi picioare”, povesteşte Zulfia Ascherov. În prezent, femeia se află în stare gravă la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Medicii spun că ea a fost internată la 20 mai, după ce a avut o criză convulsivă şi are echimoze pe tot corpul.

Aladin şi Zulfia consideră că toate acestea li s-au întâmplat pentru că ei au refuzat să se conformeze hotărârii Judecătoriei Râşcani din mun. Chişinău, din 25.12.2007, menţinută ulterior prin deciziile Curţii de Apel Chişinău şi a Curţii Supreme de Justiţie, privind evacuarea familiei lor din subsolul unde locuiau de mai mulţi ani.

Zulfia este nevăzătoare, iar din cei trei copii ai săi unul e bolnav de leucemie, iar altul de rahitism. Împreună cu soţul ei, Aladin, în 1990 s-au refugiat din regiunea Karabahul de Munte. La început, ea s-a angajat femeie de serviciu la o grădiniţă, iar soţul ei asambla mobilă. Din 2005 au început să locuiască în subsolul blocului de pe str. D. Râşcanu 7, în spaţiul unde fusese o cazangerie. Vasile Ursu, primar interimar în acea perioadă, a decis sa le acest spaţiu, dar fără a le elibera un act de proprietate. Soţii Ascherov făcut reparaţie în valoare de 230 de mii de lei curăţind pereţii de mucegai, schimbând ţevile şi altele. Din cauza instabilităţii politice din capitală, primăria nu le-a mai eliberat actele promise. Peste câţiva ani, Consiliul municipal Chişinău (CMC) decide ca acest subsol să-i fie atribuit lui Oleg Constantinov, pentru un atelier de creaţie.

Deoarece familia Ascherov a refuzat să cedeze subsolul, în 2007, Oleg Constantinov a apelat la instanţa de judecată, obţinând câştig de cauză. Aladin Ascherov spune că de atunci a început coşmarul, familia sa fiind ameninţată cu moartea de persoane necunoscute. Le-a fost furată mobila din casă, de mai multe ori au fost bătuţi.

Oficiul executoriu al Judecătoriei sect. Râşcani a încercat de mai multe ori să evacueze această familie, dar n-a reuşit, pentru că ea se opunea cu înverşunare. Locatarii blocului sunt de partea familiei Ascherov şi au semnat o cerere de susţinere, adresată CMC. La solicitarea primăriei, a fost suspendată procedura de evacuare până se va găsi o altă locuinţă pentru aceşti refugiaţi. Însă Oleg Constantinov a solicitat instanţei judecătoreşti eliberarea unui alt titlu executoriu, pe numele lui, de evacuare a familiei Ascherov din încăperile ce-i aparţin cu drept de proprietate privată, preluând astfel calitatea de creditor în procedura de executare în locul Consiliului municipal Chişinău.

Astfel, la 20 mai, familia a fost evacuată. În acea zi, spun soţii Ascherov, a fost bătută Zulfia. Contactat de TIMPUL, comisarul sectorului Râşcani, Valentin Cucoş, ne-a spus că acolo a fost prezent şi un reprezentant al poliţiei şi că acesta a negat că femeia ar fi fost maltratată în timpul evacuării. „Avem plângerea doamnei, rămâne să se stabilească în ce împrejurări a fost bătută aceasta”, ne-a spus comisarul.

Mariana Ambros, directoare la Direcţia generală economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Primăriei, ne-a spus că „ţinând cont de situaţia materială precară a familiei Ascherov şi de faptul că aceştia au efectuat investiţii pe cont propriu în subsol, precum şi că au la întreţinere trei copii minori, Primăria mun. Chişinău caută soluţii pentru a le oferi un apartament”. Însă familia Ascherov nu mai crede în minuni. Deoarece le-a fost acordată cetăţenia R. Moldova, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi nu se implică în soluţionarea problemei…
De câteva zile, familia Ascherov locuieşte la un hotel ieftin, iar copiii cei mici stau toată ziua la spital, lângă mama lor. În Secţia de neurologie nu mai erau locuri şi femeii i-a fost repartizat un pat pe coridor. Când am vizitat-o, băieţelul dormea la picioarele mamei sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *