Actualitate

O familie de refugiati urmeaza sa fie evacuata din subsolul unei case

O sotie cu probleme de vedere, trei copii – dintre care unul e bolnav de leucemie, iar altul de rahitism – si capul familiei Ascherov, Aladin, sunt refugiati din regiunea Karabah, Azerbaidjan. Zilele acestea, ei risca sa fie evacuati din subsolul unui bloc din sectorul Rascani, spatiu pe care l-au obtinut legal de la Primaria municipiului Chisinau.

Familia s-a refugiat in R. Moldova in 1990, atunci cand in spatiul sovietic au inceput miscarile de eliberare nationala. Aceasta se intampla in regiuni unde si astazi mai exista conflicte inghetate – Nagorno-Karabah, Osetia de Sud, Abhazia. Unii oameni, speriati de varsarile de sange, au luat calea pribegiei. Zulfina Ascherova, in varsta de vreo 35 de ani, povesteste cu lacrimi in ochi cum fugea de exploziile obuzelor in Karabah. A venit in R. Moldova si a inceput sa munceasca in calitate de femeie de serviciu la o gradinita. Peste un timp, a venit si sotul ei, Aladin, care asambla mobila. Aici, ei inchiriau un apartament si isi castigau existenta. Erau o familie tanara, bucuroasa ca a scapat de ororile razboiului. „Vreau pace intre oameni. De aceea am fugit in Moldova”, spune Zulfina.

Prin 2005, stapanii de la care inchiriau apartamentul i-au alungat. Pe atunci, Aladin era membru al organizatiei veteranilor refugiati din Karabah. Organizatia avea sediul intr-un subsol de pe str. D. Rascanu din Chisinau. Ulterior, familia Ascherov s-a stabilit in acel subsol. In 2004, organizatia a fost evacuata de primarie din cauza datoriilor pentru intretinere. Aceste datorii, in suma de 2000 lei, le-a platit Aladin Ascherov. Primaria a decis sa-i acorde familiei spatiul din subsolul blocului. In 2006, solicitarea a fost semnata de primarul Vasile Ursu. In incaperea unde s-au stabilit cu traiul fusese o cazangerie, ramasesera peretii goi si plini de mucegai, iar tevile curgeau. „Am fost foarte bucurosi atunci cand am primit subsolul. Nu aveam alta alternativa. Imediat am inceput reparatiile”, zice Zulfia. Au renovat podeaua sub care mai misunau sobolanii, au dat peretii cu chit, au pus geamuri, usi, au conectat lumina si apa, cheltuind pentru asta circa 230 mii de lei. Erau bucurosi ca au un coltisor al lor, cu scaun si masa, unde isi pot creste copiii. Bucuria lor, insa, n-a durat prea mult. Oleg Constantinov, care sustine ca este pictor, incearca sa puna mana pe acest subsol pe motiv ca are nevoie de un atelier de creatie. Am verificat si am descoperit ca Oleg Constantinov nu este membru al Uniunii Artistilor Plastici, ceea ce nu-i permite, oficial, sa pretinda la un atelier de creatie.

Tarati prin judecati

Proprietarii subsolului sustin ca Oleg Constantinov a inceput, in 2007, sa-i tarasca prin judecati. Astfel, in acelasi an, Judecatoria sect. Rascani adopta o decizie in favoarea lui Constantinov si decide evacuarea familiei Ascherov din subsol, care, la randul ei, face recurs la Curtea de Apel. La 13.01.09 au fost informati ca recursul este respins si ramane in vigoare hotararea Judecatoriei sect. Rascani privind evacuarea din spatiul respectiv. „Ne va fi foarte greu, daca ne vor evacua. Nu avem unde locui”, zice Aladin. Tot el mai spune ca, de cand au inceput procesele de judecata, familia este amenintata cu moartea de persoane necunoscute. „In 2006, vreo zece indivizi, fara sa se prezinte, au patruns in casa si ne-au deposedat de mobila, aparate electrice si imbracaminte…”, precizeaza Zulfina.

Familia Ascherov califica deciziile judecatoresti drept ilegale. A depus un recurs si la Curtea Suprema de Justitie, iar aceasta a considerat recursul inadmisibil si decizia irevocabila. Familia e indignata si nu mai stie ce sa faca. Cateva zile in urma, dupa ce au epuizat toate caile de atac, au depus o sesizare la Curtea Constitutionala, prin care cer examinarea deciziilor judecatoresti irevocabile. Pe 14 septembrie, oficiul executoriu al Judecatoriei sect. Rascani urmeaza sa evacueze familia Ascherov din subsol. Locatarii blocului sunt de partea familiei si au semnat o cerere de sustinere, adresata Consiliului municipal Chisinau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *