Timpul.md

Actualitate 1 Mai 2020 | 01:10

O femeie de afaceri DESFIINȚEAZĂ „măsurile tehnocrate” ale regimului Dodon&Chicu prin care statul „ajută” mediul de afaceri

 

Nadejda Cornețel are în gestiune o unitate de patiserie. Până în luna martie, 60% din volumele de copturi ce ieșeau de pe poarta fabricii mergeau la export în România. În prezent afacerea a scăzut la randamentul de nici o treime din cel de până la criză.

Chiar dacă domeniul alimentar se consideră că nu a suferit atât de mult din cauza carantinei, în realitate trimiterea oamenilor în concediu forțat a schimbat mult din preferințele și posibilitățile materiale ale consumatorilor, spune Nadejda. Drept dovadă, în acest an de Paște vânzările au fost de numai 30 la sută din volumele pe care s-a contat. Or, sărbătorile pascale sunt perioada de grație pentru unitățile din domeniu, care reușeau de regulă să acumuleze venituri suficiente pentru a acoperi creditele curente.

Inițiativa subvenționării dobânzilor la noile împrumuturi nu i se pare Nadejdei Cornețel nici relevantă și nici atractivă.

„Tu dacă ești în criză și nu ai de unde plăti, se primește că măsura constă în aceea ca să te bage în datorii și statul acoperă ce? Numai dobânda? De exemplu, ca să-i mențin pe toți angajații, fondul de salarizare e 200 de mii de lei pentru o lună, 76 de mii asta ar fi toate impozitele. Eu nu știu dacă ei subvenționează absolut toate sau doar impozitul pe venit, sau fondul social. Păi, adică eu plătesc salariu de 200 de mii și statul îmi întoarce 5 mii. Cu ce mă ajută?”

Un alt aspect la care atrage atenția Nadejda Cornețel este faptul că în general măsurile adoptate de executiv ar fi destinate mai ales celor care și-au sistat total activitatea. Cei care încearcă să țină piept măcar online sau angro acumulează oareșce venit, respectiv, ar fi în afara suportului oferit de stat.

https://moldova.europalibera.org 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus