Timpul.md

Lumea 17 Octombrie 2013 | 16:47

O firmă românească îmbracă soldații din aproape toată Europa

Știați că în Iași există o firmă care îmbracă soldații din aproape întreaga Europă și echipează Aramata Română?

Această firmă a reușit să se impună în fața soldaților NATO, din mâinile sutelor de angajați ai fabricii, ies produse cu totul speciale, destinate celor mai importante misiuni din țară și străinătate. Armata Română, Poliția, Jandarmeria, SMURD-ul dar și forțele armate din Europa au apelat la societatea din Iași pentru a se dota cu echipamentele necesare. Inclusiv veste antiglonț sunt produse în cadrul acestei fabrici. Întreaga activitate se desfățoară într-un mod organizat, fără prea mult tam-tam și publicitate.Totul a inceput in anul 1998, cand un grup de firme din strainatate au venit cu ideea de a deschide o fabrica in Romania, specializata doar pe echipamentele militare. Astfel a luat fiinta firma Motexco, cu doua fabrici, in cadrul carora lucrau 500 de angajati. Pana in 2007, tot ce se producea era trimis catre export. In prezent, societatea se poate mandri cu 300 de angajati, cu o cifra de afaceri de peste 3 milioane de euro si peste 200.000 euro investiti de curand intr-un sistem automatizat pentru croit. "Firma face parte dintr-un grup de firme, un parteneriat belgiano-olandez. O parte dintre actionari a venit cu ideea de a deschide o firma care sa produca echipamente speciale. Initial, au fost doua fabrici, una in Iasi si alta in Falticeni. In 2008 erau 500 de angajati. Pana in 2007, activitatea Motexco era axata exclusiv pe export, cu predilectie catre piata militara. Eu lucrez in cadrul firmei din 2002 si am parcurs de atunci mai multi pasi pana in 2007, cand am ajuns sa o administrez", a declarat Ciprian Coman, administratorul SC Motexco SRL din Iasi.

Armata Romana a fost prima cucerita

Toate produsele, echipamentele si accesoriile realizate in cadrul firmei iesene au fost trimise timp de cativa ani doar catre soldatii straini, fara ca militarii romani sa viseze macar la acestea. Asta pana in anul 2007, cand reprezentantii Motexco au reusit sa incheie primul contract cu o institutie de stat romaneasca. Nu a fost deloc usor, au fost cateva licitatii pe care le-au ratat, insa firma a invatat din propriile greseli si a ajuns intr-un final sa realizeze produse pentru Armata Romana. "Noi lucram cu institutii guvernamentale romanesti si din Europa, astfel ca totul se deruleaza prin proceduri de achizitie publica. Am sesizat ca exista oportunitati si in Romania, si era pacat sa nu facem asta, caci aveam tot ce ne trebuie: experienta, personal calificat, tehnologie. Am venit cu un nivel inalt de calitate, pe care deja il prezentam pe pietele europene si l-am furnizat si in Romania. Nu a fost usor, dar e provocator! Primele produse livrate la noi in tara au fost rucsacii militari pentru Ministerul Apararii Nationale, dupa care am facut costume de instructie si scurte de ploaie", a mai spus administratorul Ciprian Coman. De aici si pana la a contracta cu mai toate institutiile de stat si civile, nu a fost decat un pas. Politistii romani au fost dotati cu hainele reflectorizante de angajatii Motexco. Functionarii de la Aeroporturile Iasi, Cluj si Otopeni au beneficiat de echipamente de inalta vizibilitate, produse tot de firma ieseana. "Ne mandrim cu un produs dezvoltat la Iasi, de inginerii nostri, pe care l-am certificat si l-am livrat deja. Este vorba despre combinezonul rosu al SMURD. De altfel, detinem o cota insemnata a echipamentelor destinate serviciului de ambulanta din multe judete", a mai spus Ciprian Coman.

Criza a ajuns si la echipamentele militare


Societatea Motexco a trecut prin clipe dificile odata cu debutul crizei economice. Reprezentantii firmei au fost nevoiti sa renunte la fabrica din Iasi si, implicit, la peste jumatate dintre angajati. In prezent, la Iasi a ramas departamentul de creatie, dezvoltare, proiectare si design, in timp ce aproape 300 de angajati lucreaza in fabrica de peste 9.000 metri patrati din Falticeni. Tot ca o masura de a depasi contextul dificil, Motexco SRL a abordat si sectorul civil. "Criza economica nu a ocolit nici firma Motexco. De la 500 de angajati, cati erau in 2008, la finalul anului 2009 am ajuns la 200. A fost o decizie extrem de grea sa renuntam la 300 de angajati, am fost nevoiti sa redimensionam activitatea firmei. Cu toate acestea, acum am ajuns sa ne marim efectivul de salariati. Chiar si in momente de criza, nu am renuntat la calitate, am incercat sa fim mai flexibili si sa venim in sprijinul clientilor nostri, sa mentinem relatia cu ei. Totodata, am trecut la o diversificare a gamei de produse, am abordat noi piete, la sectorul industrial", a povestit administratorul firmei.


Veste antiglont si corturi militare


Motexco SRL a reusit sa obtina toate aprobarile necesare pentru a produce veste antiglont inca din 2007. Anul trecut, prin intermediul unui parteneriat, firma din Iasi a croit 100 de corturi pentru armata din Grecia. De lumini, ventilatie si alte aspecte s-au ocupat alte patru firme care au reusit sa produca un cort extrem de util soldatilor, ce poate fi montat si demontat in putin peste 10 minute. "Fortele armate solicita functii integrate, motiv pentru care e nevoie de un parteneriat in acest sens. Anul trecut, am avut un proiect amplu, am realizat 100 de corturi militare. A fost un adevarat succes. Am participat si la nenumarate targuri de profil in tara si am expus si in Cehia si Croatia. Pe viitor incercam sa ne extindem componenta interna, sa dezvoltam mai mult pietele din Romania, insa totul depinde de bugetul alocat. Ne dorim un nivel de tehnicitate mai inalt", a concluzioant Ciprian Coman.

Sursa: bzi.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus