Timpul.md

Actualitate 28 Martie 2019 | 09:13

O instanță din Vilnius l-a condamnat la zece ani pe fostul ministru al apărării al URSS pentru crime de război

O instanță din Vilnius l-a condamnat în absență pe fostul ministru al apărării al URSS, Dmitri Iazov, la 10 ani de închisoare pentru crime de război și crime împotriva umanității, scrie Delfi.

Hotărârea a fost pronunțată în dosarul evenimentelor din 13 ianuarie 1991 din capitala Lituaniei. Iazov a fost acuzat că a organizat, la sfârșitul anului 1990, un grup de 160 de militari și figuri politice cu scopul de a readuce Lituania în componența URSS.

Procuratura Generală Lituaniană a cerut închisoare pe viață pentru Iazov.

De asemenea, Curtea l-a condamnat la 12 ani de închisoare pe fostul ofițer KGB, Mihail Golovatov.

Un total de 67 de cetățeni ai Rusiei, Belarusului și Ucrainei au fost acuzați de agresiune sovietică, crime de război și crime împotriva umanității. Cei mai multi au fost judecati în absență, doar doi cetățeni ai Federației Ruse au apărut în fața instanței.

La 13 ianuarie 1991, autoritățile sovietice au încercat să răstoarne autoritatea legitimă din Lituania, care a declarat independența față de URSS la 11 martie 1990.

În timpul atacului unităților militare sovietice și a forțelor speciale împotriv turnului de televiziune și a clădirii televiziunii din Vilnius, 14 persoane au fost ucise și mai mult de o mie de persoane neînarmate au suferit răni.

În dosarul „13 ianuarie” au fost deja condamnate șase persoane.

Rusia a refuzat să coopereze cu Lituania în investigarea acestui caz și a respins cererea de interogare a fostului presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov.

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus