Sport

O monografie magnifica

Lansarea unei carti in circuitul de valori spirituale ale unui neam este, fara indoiala, un eveniment destul de important, dar si prilej de bucurie. Recent, la prestigioasa Editura „Chess Stars” din orasul Sofia, Bulgaria, a vazut lumina tiparului monografia „Indiana Regelui. Repertoriu pentru negru”, semnata de ilustrul sahist moldovean, marele maestru Victor Viorel Bologan.

In sugestivul si traditionalul sau „Cuvant inainte”, sahistul moldovean mentioneaza: „Cartea este destinata sahistilor de orice nivel, intrucat legile Indienei regelui sunt aceleasi – atat pentru amatori, cat si pentru cei mai mari maestri”. Intr-adevar, Indiana regelui este considerata drept una dintre cele mai populare si combative deschideri moderne. Autorul, cu multa meticulozitate, faureste intregul perimetru al apararii negrului,explica planurile tipice si problemele tactice, propune o serie de inovatii in schemele actuale.

Chiar in prologul cartii sale, Victor Viorel Bologan ne familiarizeaza cu deschiderea Indiana regelui: „De fapt, Indiana regelui constituie cea mai romantica combatere la 1.d4, rezistand, cu brio, incercarilor timpului si continua a fi aplicata, la cel mai inalt nivel, pana in zilele noastre. Negrul, pana la un anumit moment, oferind albului o libertate absoluta in centru, se ascunde in „casuta indienei regelui” si mizeaza pe forta uriasa a nebunului fianchetat…”.

Fenomenul Indienei regelui este analizat temeinic de Bologan, care sondeaza in labirinturile acestei deschideri complexe. Autorul gandeste analitico-intuitiv, imbinand intr-o formula aparte, inedita elementul sahist cu cercetarea stiintifico-empirica si cu orizontul filozofic al creatorului. Autorul se inspira din valorile clasice ale sahului, amintind de acei teoreticieni si jucatori celebri care au preferat Indiana regelui si au contribuit substantial la perfectionarea acesteia.

Iata ce afirma autorul vizavi de „zborurile” si „prabusirile” acestei deschideri faimoase: „Adevarata prosperare a Indienei regelui s-a produs in anii 40-50 ai secolului trecut, cand ea a inceput a fi studiata exhaustiv de asemenea teoreticieni subtili si practicieni de valoare ca Isaak Boleslavski si Efim Gheller. Teoria acestei deschideri populare, din acel moment, nu a mai incetat a se dezvolta impetuos. Din cand in cand, Indiana regelui era negata, de o maniera categorica, fiind declarata drept o „deschidere eronata” si , in mod festiv, se pomenea tocmai in „abisul” arhivelor; ea, insa, regenera miraculos din propria cenusa ca Pasarea Phoenix…”.

Indiana regelui, de asemenea, a fost mult preferata de fenomenalii campioni mondiali Robert Fischer si Garry Kasparov. Autorul remarca ca un rol aparte in interpretarea deschiderii il ocupa conceptia Patriarhului sahului moldovenesc Veaceslav Cebanenco. Schemele acestuia, in mod cardinal, se deosebesc de cele clasice moderne si nu si-au pierdut actualitatea nici pana in prezent.

Victor Viorel Bologan isi consacra cartea, intai de toate, minunatului sau amic si antrenor, letonul Zigurds Lanka, gratie caruia a patruns in tainele Indienei regelui. Cel mai valoros sahist al neamului romanesc, cu nostalgie si emotii, isi aminteste de primii sai pasi in lumea feerica a „sportului mintii”, de acea perioada cand primul sau antrenor, Ion Solonari, l-a familiarizat cu deschiderea Indiana regelui si i-a pus baza pentru performante.

Preocupat de instruirea cititorului-sahist, Viorel Bologan relateaza cu talc, in paginile cartii sale, despre importanta anumitor scheme, iar pentru o mai buna intelegere exemplifica fiecare continuare principiala din faza de deschidere cu mai multe secvente din partidele clasice. In acest mod, lucrarea se constituie intr-un valoros mijloc de ridicare a maiestriei sportive pentru cei ce o studiaza. Cititorul, navigand prin labirinturile sofisticate ale monografiei, se va convinge de profunzimea analizelor efectuate de autor in cunoscutele sisteme Averbah, Zemis, varianta celor patru pioni s.a.

Autorul remarca ca Indiana regelui este un organism viu, care se afla intr-o perpetua dezvoltare. Cartea impresioneaza si prin prezenta mijloacelor plastico-afective, a tropilor, a metaforelor si epitetelor oximoronice. Viorel Bologan imbina armonios latura artistica cu cea instructiva si educativa a „sportului mintii”, intrucat sahul constituie una dintre cele mai minunate forme ale culturii.

Monografia lui Viorel Bologan a aparut deja in doua limbi – engleza si rusa, iar la momentul actual se lucreaza asupra variantei romane a lucrarii. Cartea deja a fost inalt apreciata de o pleiada de analisti si sahisti de vaza, precum Garry Kasparov, Anatoli Karpov, Vladimir Kramnik, Marc Dvoretki, Zigurds Lanka, Vadim Zviaghintev, Alexandr Onisciuk s.a.

Per ansamblu, cartea „Indiana Regelui. Repertoriu pentru negru” este o lucrare cu adevarat ampla, de sinteza, modern conceputa, care merita sa fie plasata la acelasi rang cu capodoperele magnificilor Garry Kasparov si Marc Dvoretki. „Indiana regelui”, in versiunea lui Bologan, va avea un rol inestimabil in educarea viitoarelor generatii de jucatori. Fara indoiala, ilustrul sahist si minunatul publicist moldovean Viorel Bologan va mai lansa pe viitor inca multe carti la fel de captivante, integre si originale. Inspiratie, maestre!

Viorel Ciobanu, pentru TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *