Timpul.md

Actualitate 18 Iunie 2015 | 19:02

O NOUĂ BOMBĂ: Fostul șef al fiscului din Moldova condamnat la 6 ani de închisoare. Vicol nu se va preda autorităților

Fostul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat, Nicolae Vicol, a fost condamnat astăzi la 6 ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, în dosarul în care a fost acuzat pentru trafic de influență.

Termenul de detenţie a fost cumulat în baza mai multor capete de acuzare. Decizia a fost luată de către magistrații Judecătoriei Râșcani, după mai bine de trei ore de deliberări. În cadrul aceluiași dosar, fostul inspector fiscal, Eduard Beșleagă a fost condamnat la 5 ani de detenție cu achitarea unei amenzi în mărime de 100 de mii de lei.

Mai mult, Nicolae Vicol a fost anunțat în căutare, după ce acesta nu s-a prezentat la ședință, pe motiv că s-ar afla în România, la tratament. Nici Eduard Bănăruc, secretarul General adjunct al Guvernului, care a fost amendat cu 10 mii de lei de către completul de judecată nu s-a prezentat în fața instanței.

Avocatul lui Vicol, Vasile Nicoară, a declarat că va contesta decizia instanței la Curtea de Apel, calificând-o ilegală.

Amintim că la penultima ședință, magistrații au considerat ca nu au probe suficiente și au cerut procurorilor să prezinte câteva acte suplimentare. Și atunci, ședința s-a desfășurat în lipsa lui Vicol, care s-ar fi aflat în străinătate, la tratament.

ZdG a aflat că acesta nu se va preda, pentru că nu recunoaște legalitatea sentinței.

Amintim că, dosarul Fisc, unul dintre dosare de rezonanță din ultimii ani a fost deschis în 2013. Descinderile mascaţilor din acest dosar au avut loc vineri, 15 februarie 2013, în ziua în care deputații PLDM şi PCRM l-au demis pe democratul Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului și la câteva zile după ce Vlad Filat, liderul PLDM a denunțat acordul Alianței pentru Integrare Europeană, numindu-l pe Plahotniuc „păpușar”.

Deşi atunci când dosarul a fost remis de CNA procurorilor, s-a anunţat că în el fugurează zece persoane, în instanţă au ajuns doar şase. Cele mai multe învinuiri i-au fost aduse lui Nicolae Vicol, acesta fiind acuzat, în baza art. 327 (1) Cod Penal, de „abuz de putere sau abuz de serviciu”, pe motiv că ar fi retrogradat un angajat din funcţia pe care o deţinea. Vicol este acuzat şi de faptul că a intervenit pentru retragerea anumitor posturi fiscale de la doi agenţi economici. În baza articolului 177, CP, „încălcarea inviolabilităţii vieţii personale”, fostul şef de FISC este învinuit că, în colaborare cu doi angajaţi ai CCCEC, actualul CNA, Veaceslav Sârbu şi Vadim Zacrevschi, au ascultat telefonul Valentinei Negară, adjuncta sa. Învinuirile aduse celorlalţi cinci inculpaţi derivă din învinuirile aduse lui Vicol.

Astfel, Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului era învinuit, la fel ca şi Nicolae Vicol, că ar fi ştiut despre faptul că un angajat FISC a luat mită, dar nu a făcut nimic pentru a anunţa organele de drept.

Referințe: Interceptări telefonice Nicolae Vicol - Vladimir Filat.
 
Sursa: radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus