Timpul.md

Actualitate 27 Noiembrie 2017 | 11:05

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” începe astăzi la Viena

Reuniunea în formatul „5+2” (R. Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, OSCE, SUA și UE) își începe astăzi activitatea la Viena. În perioada 27-28 noiembrie va fi discutat conținutul Pachetului „Berlin Plus” care prezintă opt subiecte de bază: accesul proprietarilor la pământurile din raionul Dubăsari; școlile cu predare în grafie latină; asigurarea libertății de circulație; podul de la Gura Bâcului; restabilirea legăturii telefonice între ambele maluri ale râului Nistru; înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană la Registru și schimbarea plăcuțelor de înmatriculare pe altele fără așa-numite „însemne de stat”. Toate subiectele dezbătute reprezintă interesele Chișinăului scrie deschide.md

În acest context, șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a declarat zilele trecute, cu ocazia celei de-a 27-a aniversări de la semnarea Cartei de la Paris pentru o nouă Europă, că acest document accentuează conceptul că libertatea de mișcare, precum și libera circulație a informației și ideilor, sunt esențiale pentru menținerea și dezvoltarea societăților libere și a unor culturi înfloritoare. Prin urmare, orice acțiune ce consolidează libertatea de circulație trebuie salutată.

„Deschiderea pe data de 18 noiembrie a podului dintre Gura Bâcului și Bâcioc este o dovadă a acestei aspirații”, a menționat el.

Oficialul a precizat că, pentru a ajunge la acordul ce vizează deschiderea podului dintre Gura Bâcului și Bâcioc, părțile au demonstrat un adevărat angajament de a acționa în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri. O asemenea abordare față de procesul de reglementare este anume acea la care partenerii internaționali, mediatorii și observatorii din cadrul formatului „5+2”, dar și toate statele participante, au îndemnat în Declarația Consiliului de miniștri al OSCE din decembrie 2016.

„Așa cum deschiderea podului a consolidat capacitatea de dezvoltare a ambelor maluri, abordarea demonstrată de către Părți pentru a ajunge la acest rezultat îmi dă încredere că în următoarele zile și săptămâni se va ajunge la mai multe acorduri. Acesta a fost un an de succes pentru noi toți, dar el încă nu s-a terminat – mai multe lucruri bune vor urma”, a adăugat ambasadorul.


Amintim că reprezentanții speciali ai Chișinăului și Tiraspolului pentru segmentul transnistrean, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev, au semnat sâmbăta, 25 noiembrie, la Bender, patru decizii protocolare ce țin de asigurarea funcționării nestingherite a școlilor cu predare în grafia latină, situate în regiunea transnistreană; problema accesului la pământurile fermierilor aflate pe traseul Dubăsari-Tiraspol; apostilarea diplomelor de studii ale Universității din Tiraspol; restabilirea legăturii telefonice mobile și staționare între ambele maluri ale Nistrului.

Precizăm că ultima reuniune în formatul 5+2 a avut loc la Berlin, în vara anului 2016. Negocierile de la Berlin în acest format s-au încheiat cu semnarea unui protocol. Documentul conţine acţiunile pe care părţiel şi le-au propus spre realizare în viitorul apropiat pentru a reglementa conflictul transnistrean.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus