Actualitate

O revenire la normalitate

Programul de activitate al Guvernului R. Moldova „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” (2009-2013), prezentat Parlamentului de catre premierul Vlad Filat, a devenit principalul document in baza caruia noua guvernare liberal-democratica urmeaza sa-si demonstreze capacitatea de a implementa cel mai ambitios proiect de la declararea Independentei incoace – obtinerea reala de catre RM a calitatii de membru asociat al Uniunii Europene.

Primul program pentru ne-handicapati

In pofida tuturor criticilor venite din partea opozitiei comuniste, acest Program este considerat un succes al Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), care a stiut sa imbine armonios in el politicile liberale in domeniul economiei si cele social-democrate in domeniul protectiei sociale a populatiei; a facut compatibile, pe directia principala, optiunile categoric prooccidentale cu cele traditionaliste; a optimizat pana la maxima eficienta vectorii politicii de integrare teritoriala a RM; a declarat deschis si conciliant obiectivele sincere ale armoniei sociale pe segmentul relatiilor interetnice. Insa principalul avantaj al acestui document, si care-l face net superior fostelor programe de acest fel, este identificarea clara a scopului principal urmarit de AIE – integrarea europeana reala si de neamanat.

Anume prin aceasta prisma urmeaza sa percepem si sa interpretam toate sarcinile pe care si le traseaza Guvernul Filat si anume acest mod de a pune sarcinile si de a mobiliza intreaga societate moldoveneasca la realizarea lor ne permite sa constatam din start ca Programul „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” pentru anii 2009-2013 vine sa demonstreze ca e primul document care nu mai este elaborat pentru o societate handicapata, ci pentru o tara de oameni dornici de normalitate ca de ceva firesc. Acest spirit inedit in care a fost conceput ii dezvaluie avantajele in fata celorlalte angajamente guvernamentale, care fie ca erau axate pe indicatiile personale si deseori himerice ale lui Voronin, fie ca urmareau in permanenta scopuri meschine ori electorale, fie ca exprimau o percepere eronata a ceea ce inseamna edificarea unei societati moderne.

Caci, jongland cifre si promisiuni de uz curent, uneori banale pentru statutul guvernului, programele consumiste ale lui Tarlev si Greceanai ascundeau grave carente in gestionarea treburilor publice, incercau sa mascheze derapajele antidemocratice ale politicii PCRM prin sloganuri fara suport moral, material si, de cele mai multe ori, lipsite de onestitate – atat fata de proprii cetateni, cat si fata de partenerii europeni.

Iluziile Zinaidei Greceanai

Sa ne amintim, in acest context, de iluziile Zinaidei Greceanai care, in vestitul program „Progres si Integrare” (2008-2009), promitea un salariu mediu pe economie de 300 de dolari, cresterea produsului intern brut cu 7% anual, investitii directe de peste doua miliarde de dolari etc. Ce s-a ales azi din aceste promisiuni? Iata doar cateva consecinte ale unei lipse de evaluari sincere si responsabile din partea guvernarii comuniste:

• constrangerea, in anul 2009, a activitatilor economice si scaderea productiei interne in toate ramurile economiei nationale, in special in industrie (-25%), transporturi (-63%), constructii (-34%);
• descresterea activitatilor investitionale, in special a investitiilor in capital fix cu 38%;
• declinul comertului exterior, mai ales a exporturilor, cu 22%;
• diminuarea produsului intern brut cu 7,8% in primele sase luni ale lui 2009;
• reducerea veniturilor bugetului public national si cresterea deficitului bugetar pana la un nivel alarmant de peste 10% din PIB;
• extragerea mijloacelor creditare din sistemul bancar pentru finantarea deficitului bugetar in detrimentul creditarii sectorului real al economiei.

Nu mai vorbesc de caracterul populist al altor „sarcini” ale Zinaidei Greceanai care, zilele trecute, critica in Parlament programul Guvernului Filat tocmai pentru ca nu contine cifre ca „oamenii sa vada” ce le promite noul executiv. De exemplu, stimabila doamna promitea, in anul electoral 2009, darea in exploatare a 40 de termocentrale, a 50 de centre renovate de sanatate si centre de servicii de asistenta sociala, a peste 80 de scoli. Intr-o societate europeana, constructia acestor obiective tine de competenta administratiei publice locale, si nu de Guvern, Presedintie, Parlament, pentru ca intr-o societate europeana exista o veritabila administratie publica locala. La noi ea a fost substituita de cei cu foarfecele si panglica.

Moldova moderna, edificata altfel…

Programul de activitate al Guvernului Filat „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” (2009-2013) schimba accentele in edificarea unei Moldove moderne. El vine sa aseze categoric si irevocabil edificarea acestei Moldove in exclusivitate pe principiile Uniunii Europene. Nu pe sloganuri cu iz local gen „nimeni nu ne asteapta in UE”, nu pe sintagme gen „sa aducem Europa la noi acasa”, nu pe invocarea unui inventat „specific” al moldovenilor, nu pe speculatii gen „sa sugem de la doua oi”! Programul de guvernare al AIE este construit temeinic pe relatia inalienabila RM-UE, pe vectorul occidental si pe angajament de tip occidental.

Relatiile de deschidere totala cu Romania, relatiile de parteneriat regional cu Ucraina in arealul initiativei UE „Parteneriatul Estic” si pe segmentul transnistrean, parteneriatul strategic cu Rusia, bazat pe egalitate si respectarea angajamentelor internationale, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, care au declarat deja intregul lor sprijin guvernarii liberal-democratice, munca in comun cu FMI si Banca Mondiala, ceilalti donatori externi pentru a depasi consecintele crizei economice si a demara activitati de re-industrializare, bazata pe cele mai moderne tehnologii – iata obiectivele noii administratii de la Chisinau. Mai mult ca atat: aceasta administratie repune pe agenda relatiilor moldo-ruse evacuarea armatei si a armamentului conform angajamentelor Summitului de la Istanbul, isi propune indeplinirea integrala a obiectivelor propuse in cadrul programului Parteneriat pentru Pace, concepe solutionarea diferendului transnistrean in cadrul statului unitar RM.

Sincer cu cetatenii

Guvernul Filat este sincer cu cetatenii si le promite optimizarea sistemului de protectie sociala, astfel incat de indemnizatii sa beneficieze doar cei care au nevoie de ele, ci nu si pensionarii milionari; ca sistemul de ocrotire a sanatatii sa fie modernizat si orientat intr-adevar spre insanatosirea oamenilor si nu doar spre simpla asistenta medicala; ca universitatile sa se bucure de autonomie si sa devina centre ale stiintei; ca scolile sa le dea elevilor cunostinte pentru viata; ca toti copiii sa poata frecventa gradinite performante si bine utilate.

Programul Guvernului Filat vrea reformarea Procuraturii, a sistemului judecatoresc, a mass-media, a mecanismelor de utilizare a banilor publici, a administratiei publice locale si regionale. Vrea respectarea integrala a drepturilor omului, a drepturilor moldovenilor de peste hotare, inclusiv dreptul la vot, vrea libera circulatie a moldovenilor in UE, iar un prim pas va fi semnarea, in cel mai apropiat timp, a Conventiei privind micul trafic de frontiera cu Romania. Guvernul Filat ii va trage la raspundere pe judecatorii din a caror cauza RM a fost condamnata la CEDO, va afla cine a dat foc cladirii Parlamentului si cine a facut moarte de om, cine a furat Bugetul statului de sute de milioane de lei. Iata de ce acest Program de guvernare nu este pe placul comunistilor care, in aceste zile, incearca din rasputeri sa-l critice, inventand diferite aberatii sau rupand din context anumite prevederi.

Intr-un final, dar nu in cele din urma, eu cred ca, pentru a cunoaste ceea ce avem de facut impreuna pana in 2013, Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” ar trebui sa ajunga in fiece casa. Chiar si pentru a fi dezbatut in cunostinta de cauza.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *