Afaceri

Oamenii de afaceri spera ca noul guvern ii va asculta

Joia trecuta, reprezentantii businessului si cei ai partidelor politice si-au dat intalnire la IDIS „Viitorul”, unde au discutat despre starea reala a economiei si despre prioritatile si solutiile redresarii ei. Au venit sa-i asculte pe oamenii de afaceri doar patru politicieni, reprezentantii PLDM, PL, PD si UCM.

In urma cu un an, IDIS „Viitorul”, in colaborare cu principalele asociatii de patronate, au fondat o Agenda nationala cu prioritati pentru crearea unui mediu competitiv si atractiv de business. Desi a facut mai multe demersuri la guvern, businessul nu a fost auzit. Acum oamenii de afaceri isi pun mari sperante in noul guvern, motiv pentru care si-au dorit un prim dialog cu politicienii. Potrivit lui Veaceslav Ionita, Agenda cuprinde cinci domenii prioritare si 32 de actiuni imediate. Informatiile au fost colectate de la asociatii ce reprezinta cel putin 80% din businessul moldovenesc. Unele dintre aceste prioritati au fost deja preluate in programele electorale ale partidelor.

Oamenii de afaceri au spus ca cele mai mari batai de cap au fost la capitolul subventionarea agriculturii, unde s-a discutat mai mult de 13 ore fara intrerupere. Mihai Manoli, presedintele Uniunii asiguratorilor din Moldova, a relatat ca RM are aparent o politica fiscala buna, dar sunt extrem de multe probleme cu administrarea fiscala. La randul sau, Eugen Datco, director general la Uniunea transportatorilor si drumarilor, si-a exprimat regretul ca in timpul guvernarii comuniste reprezentantii patronatelor n-au avut acces in parlament, acolo unde si-ar fi dorit sa participe la discutiile pe marginea proiectelor de lege. Si ceilalti reprezentanti ai businessului si-au exprimat indignarea fata de multiplele deficiente in economia reala si de ignorarea patronatelor de catre guvernarea comunista.

Pe de alta parte, politicieni prezenti le-au promis ca noua guvernare va apela la sprijinul lor pentru a schimba starea de lucru. „In executiv trebuie sa fie oameni care sa cunoasca si sa inteleaga businessul. Acum in guvern sunt oameni care nu inteleg multe lucruri si uneori nici nu vor sa inteleaga”, a spus Vlad Filat, liderul PLDM. Potrivit lui Filat, economia moldoveneasca trebuie, in primul rand, demonopolizata pentru a scapa de controlul excesiv din partea statului. „Pentru noi businessul este un partener strategic”, a adaugat presedintele PLDM. Si Mariana Ambros, reprezentanta PL, a salutat discutia initiata de IDIS „Viitorul”. „Viitorul guvern trebuie sa puna accent pe stimulari de ordin fiscal si subventional. Avem nevoie de o dezvoltare durabila”, a spus ea. Oazu Nantoi, reprezentand PD, a mentionat ca o veriga slaba pentru domeniul de afaceri o reprezinta lipsa de independenta a justitiei. „Cine e idiot sa vina sa investeasca intr-o tara in care iti pierzi intr-o noapte afacerea si trebuie sa ajungi la CEDO ca sa recuperezi ceva”, a adaugat Nantoi.

„Este extrem de necesar un dialog intre business si partidele politice. Acesta da credibilitate politicului si vitalitate businessului”, a conchis Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS „Viitorul”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *