Comentariu

Oamenii din umbră care fac echipa…

De obicei reporterii sunt sarea şi piperul oricărei redacţii. Fără reporteri nu există niciun ziar. Dar mai există un om fundamental: secretarul general de redacţie, vrăjitorul care dă formă ziarului. De obicei, aceşti oameni au vechime mare în presă, mulţi dintre ei şi-au început cariera ca reporteri şi ştiu foarte bine ce meserie e jurnalismul. Şi chiar dacă nu au fost niciodată reporteri sau redactori, au avut de-atâtea ori de-a face cu jurnalişti încât au văzut şi au auzit cam tot ce era de văzut şi auzit în această meserie. Deşi numele secretarilor de redacţie sunt pronunţate rar, fără de ei nu se poate. LA TIMPUL acest om, încă de la înfiinţarea publicaţiei, e Vitalie Munteanu.

De multe ori mult mai lăsaţi deoparte decât secretarii de redacţie sunt corectorii. În majoritatea cazurilor articolele de ziar sunt scrise în fugă şi ochiul editorilor scapă unele greşeli. Corectorul unui ziar e ultimul zid de apărare, ultima linie în păstrarea bunului renume al publicaţiei. Un corector experimentat trebuie să ştie mult mai mult decât limba pe care o corectează. De multe ori el sesizează nepotriviri care fac diferenţa dintre un articol slab şi unul foarte bun. La TIMPUL apărătoarea bunului nume şi a corectitudinii gramaticale este, încă de la primul număr, doamna Maria Boroda.

Apoi vine echipa de vânzări a unui ziar – marketingul, cum se spune mai nou. Pe mine m-au fascinat dintotdeauna aceste echipe de marketing ale ziarelor. De obicei, sunt fete tinere care arată bine. Mulţi nu ştiu însă că, în spatele imaginii plăcute, se ascund de multe ori spirite de ucigaşi. Fetele din echipa de marketing îşi urmăresc scopul fără nicio îndurare. Cumva au mentalitatea puşcaşilor marini: odată debarcaţi pe plaja pe care trebuie să o cucerească. Aceste trupe nu mai au cale de întoarcere, în faţă e duşmanul, în spate – oceanul. Un redactor poate abandona un subiect, se poate răzgândi, dar echipa de vânzări trebuie să treacă peste orice obstacol dacă organizează un eveniment. Aceasta aş fi vrut să spun vineri, la serbare. Dar am scris azi.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *