Timpul.md

Editorial 4 Martie 2016 | 08:00

Oamenii și voința (politică)

Cheia succesului țărilor din Europa Centrală și de Est, membre ale fostului bloc sovietic, de a depăși consecințele căderii comunismului și ale relațiilor strânse cu URSS, inclusiv la nivel economic, a fost voința politică a politicienilor care s-au succedat în aceste țări. 

Anume aceștia au pus în practică procesele de tranziție postcomunistă, care au constat în înființarea de instituții democratice de guvernare, asigurarea și protejarea pluralismului politic și a libertăților fundamentale, și instituirea relațiilor economice deschise în cadrul economiei de piață bazată pe proprietatea privată. Aceste reforme nu ar fi fost posibile fără fortificarea justiției în cadrul noilor state democratice, transformarea acesteia în ceea ce trebuie să fie în orice țară cu o societate deschisă: o branșă autonomă a statului care reglementează respectarea și aplicarea legilor.

În unele țări postcomuniste, reformele au mers mai rapid (Polonia sau Cehia), în altele a fost nevoie de mai mult timp (România sau Bulgaria), însă trăgând linie se poate vedea că în toate aceste țări procesul de tranziție a fost adus la final și că rezultatul a fost transformarea profundă a Europei Centrale și de Est, în care democrația a luat locul comunismului, pluralismul a luat locul totalitarismului, iar economia de piață și proprietatea privată au luat locul economiei planificate și proprietății de stat (care de multe ori era administrată ca și cum ar fi fost a nimănui). Schimbările instrumentate de clasele politice din aceste țări au început să producă prosperitate resimțită de toți cetățenii, mai devreme sau mai târziu. Viteza cu care a avansat creșterea economică și a nivelului de trai al cetățenilor a fost direct proporțională cu viteza punerii în practică a reformelor de creare a noilor instituții democratice. Un mare rol în producerea prosperității în statele postcomuniste l-a jucat investițiile străine, care au putut pătrunde în masă pe piețele locale doar după obținerea statutului de economie funcțională de piață. Unul dintre principalele componente ale economiei funcționale de piață este statul de drept, adică statul care se bazează pe principiul supremației legii în rezolvarea raporturilor de orice fel între agenții privați.

Aceasta este toată rețeta atingerii nivelului țărilor care s-au integrat de curând în Uniunea Europeană și spre care privește cu invidie populația Republicii Moldova.

Două sunt principiile după care funcționează schimbările sociale instrumentate prin intermediul instituțiilor statului:

1. Ele sunt gândite, formulate și puse în practică de oameni. Exclusiv de oameni ca toți oamenii care se află în funcții de demnitate publică. A învinovăți „procese”, „probleme”, extratereștri, astre cerești, zodii pentru eșecul sau absența schimbărilor înseamnă a ignora simplul fapt că responsabilii pentru aceste fapte există în natură, fac parte din specia umană și au cu toții nume și prenume. Și pot fi taxați la urnele de vot sau judecați și închiși în spatele gratiilor dacă instanțele de judecată îi declară vinovați (pentru asta ai nevoie de justiție aflată în afara controlului rău intenționat al înalților demnitari publici veniți pe funcții eligibile).

2. Ele depind în exclusivitate de voința politică a oamenilor care se lansează în competiția electorală pentru a obține alegerea de către cetățeni în funcții publice. Voința politică, spus simplu, înseamnă dorința de a folosi capacitățile pe care ți le dă funcția pentru a face ceva pentru cei care te-au ales. Adică de a formula și implementa politici publice în diferite domenii.

Cauzele eșecului în care se adâncește tot mai mult statul numit Republica Moldova încă de la proclamarea independenței țin exclusiv de comportamentul oamenilor învestiți cu putere politică. Voința acestora a fost îndreptată în altă direcție decât în cea în care până la urmă, nu fără condiționări externe, s-a îndreptat voința politică a decidenților din statele Europei Centrale și de Est.

Orice lider de opinie sau analist politic care apare pe micile ecrane sau în mediul on-line cu lozinci de genul: „Nu învinovățiți oamenii, sistemul e de vină” (sau orice altă entitate colectivă) este un om care, în mod conștient, își minte audiența.

Ca lucrurile să înceapă să se schimbe, dictonul autohton „Nu e vina nimănui” trebuie abandonat. Dacă vor să trăiască mai bine, cetățenii Republicii Moldova trebuie să înceapă să învinovățească oameni, nu procese.  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus