Timpul.md

Actualitate 9 Decembrie 2013 | 08:30

Oamenii legii au alungat protestatarii din Kiev în Piața europeană

(UPDATE 19.15) Trupele de interne au presat protestatari din fața Cabinetului de Miniștri și i-au alungat spre strada Hrushevskovo, în Piața europeană. 19:42: Redacția site-ului censor.net.ua a fost luată cu asalt de ofițeri înarmați care au sechestrat calculatoarele la care lucrau reporterii. Într-un final toți cei "reținuți", au fost eliberați.


19:10 
„Distrugerea lui Lenin demonstrează că Maidanul se transformă în ceva incontrolabil. Vă asigurăm că nu vom ceda Crimeea "eurointegratorilor", neo-naziștilor și rusofobilor", a declarat președintele consiliului local al Crimeiei
(UPDATE 19.13) Stațiile de metro Kreșatik și Maidan Independență au fost redeschise. Poliția nu a găsit dispozitive explosive.

(UPDATE 19.06)
Sediul partidului „Batikivșina”, de pe strada Turovscaia 13, a fost ocupată de poliție și unitatea Berkut. Cel puțin astfel informează serviciul de presă al partidului. „Soldații Berkut poartă veste antiglonț, sunt înarmați cu automate Kalașnikov și poartă măști negre. Au intrat pe teritoriul oficiului, sărind gardul”, se spune în declarație. Astfel, nimeni nu este lăsat să iasă din birou. Acolo sunt blocați și jurnaliștii de la INTV. La ora 18.15, unitatea Berkut a spart ușa camerei de la server. „Ei au scos tot echipamentul ”, declară serviciul de presă. Toate căile de acces la sediul partidului sunt blocate de către poliție, iar comunicațiile mobilă funcționează cu intermitențe. Serviciul de presă al partidului, informa la ora 17.40, de altfel, că unitatea Berkut lua cu asalt clădirea. Ulterior, Departamentul Principal al Ministerului de Interne din Kiev a negat aceste informații.

(UPDATE 18.29) 
Atmosfera din Piața Independenței este liniștită, în apropierea Primăriei, la fel. Corespondentul Agenției „Interfax - Ucraina”,  anunță că la ora 18.10, în piața principală s-au adunat aproximativ 10 mii de oameni, iar lumea continuă să se adune, uni vin chiar și cu copii.
Drumurile din partea Pieței europene și străzii Kreschatyk sunt închise de trupele de interne, dar trotuarele rămân libere pentru trecerea oamenilor.

Pe o parte a Pieței europeane sunt cinci autoturisme și două autobuze de ofițeri, iar în stradă sunt mai multe zeci de soldați ai trupelor de interne. Mașinile au fost poziționate astfel încât , în orice moment, să poată fi blocată și partea pietonală a străzii. Pe partea străzii Hmelnitskovo stă un rând de aproximativ 150 de soldați ai trupelor de interne și mai multe autobuze. Un număr semnificativ de soldați rămân pe strada Grushevskovo, iar alături de ei se află 50-100 de protestatari calmi.

REPORTAJ ONLINE DIN EUROMAIDAN

(UPDATE 17.58) 
Orășelul de coturi aflat la intersecția străzilor Pelerin și Shelkovichnoe este înconjurată de 300 de soldați ai trupelor interne și de aproximativ 100 de luptători Berkut. 

„Soldații spun că în curând vom afla sentința instanței judecătorești cu referire la șederea noastră aici. Totuși, tindem să accentuăm că noi protestăm pașnic și nu încalcăm nici o lege ", transmite serviciul de presă al UDAR citându-l pe deputatul Vitali Ciugunikov. Potrivit acestuia, parlamentarii cer forțelor de securitate să nu comită acte ilegale și să nu folosească forța.

(UPDATE 17.16)  Forțele interne au înconjurat și blocat protestatari din apropierea Cabinetului Miniștrilor de pe strada Hrushevskovo. Agenția „Interfax-Ucraina" informează că, mai jos punctul de control, strada Hrushevskov este blocată de două ziduri formate de trupele interne de 120 de persoane fiecare. Pe trotuar se află aproximativ 150 de luptători din trupele interne, iar mai sus de Cabinet, strada este blocată de autobuze de poliție. În momentul de față, corturile și alte bunuri ale protestatarilor au fost demontate. Confruntări nu au avut loc.
(UPDATE 17.00) Europa Liberă: Liderul opoziţiei Vitali Kliciko a declarat agenției Reuters că metroul din Kiev este complet blocat de forţele de poliţie, la fel ca şi întreg spaţiul din jurul Maidanului. Poliţia este echipată cu scuturi si bastoane. „Ne aşteptam la împrăştierea demonstranţilor paşnici”, a spus Kliciko agenţiei Reuters cu puţin timp în urmă.

La rândul lor, ofiţeri ai trupelor speciale care au format cordoane pe bulevardul Kreşceatik, blocând Piaţa Independenţei, susţin că nu au ordin să ia cu asalt protestatarii şi că singura lor misiune ar fi menţinerea ordinii publice.

(UDATE 16.58)
 Liderii opoziției intenționează să ia cu asalt blocajele organizate de forțele Berkut, de pe străzile Kievului, anunță portalul ucrainean interfax.com.ua. 

(UPDATE 16.06) 
Președintele Ianukovici a convocat într-o ședință ministrul de Interne, procurorul general, premierul Azarov și secretarul național pentru securitate și apărare. Oficialii au discutat despre eliberarea pieții Independenței, eliminarea Euromaidanului și evacuarea birourilor administrative ocupare de protestatari. 

(UPDATE 15.14) 
„Trupele de interne nu au primit indicația de evacuare a Euromaidanului și nici de stopare a protestelor”, a declarat șeful adjunct al Trupelor Interne, Alexander Oleshchenko. Conforma acestuia trupele sunt acolo pentru a asigura ordinea publică. Deocamdată, atmosfera este calmă, trupele stau cu spatele la baricade.
(UPDATE 14.46) 
Vehicule pline cu soldați a trupelor interne înconjurat Piața Indeăendenței, la 150 de metri de baricade. Tot mai mulți oameni se apropie de de mașinile Berkut care îi acuză de „asalt al Maidanului”. „Doar suntem la fel ca voi! Și voi aveți părinți acasă! Suntem aici că să apărăm și drepturile voastre!”, străga o femeie către soldații din mașini.Live streaming video by Ustream

(INFO) Activiștii au trei puncte de referință principale - Casa Sindicatelor, unde este sediul central al Rezistenței Naționale, centrul de presă, cantina, și clădirea Primării și Palatul „Octombrie” – unde, de asemenea, se găsesc alimente, ceai fierbinte și condiții de odihnă.

Punctele principale de pichetare sunt , la fel, trei: în apropierea clădirii administrației președințiale, de pe strada Bankova, Cabinetul miniștrilor, pe str. Hrushceovskaya, și Procuratura Generală, pe Reznitskaya.


(UPDATE 14.11) 
Actualul președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici organizează o masă rotundă pentru a găsi un compromis. Mâine, 10 decembrie, șeful statului se va întâlni cu Kravchuk, Kucima, Iușcenko.

(UPDATE 14.09)
Oligarhii ucraineni puşi în umbră de dominaţia 'clanului' preşedintelui Viktor Ianukovici dau semne de nerăbdare şi ar putea deveni periculoşi pentru regim, mai ales prin intermediul instituţiilor de presă pe care le controlează, apreciază analişti, citaţi de AFP, scrie realitatea.net.

Telespectatorii ucraineni au putut astfel să vadă imaginile şocante ale violenţelor comise de politişti împotriva manifestanţilor, fără precedent în Ucraina, pe posturile de televiziune controlate de aceşti puternici oameni de afaceri, până în prezent loiali puterii.

Fie că este vorba de postul de televiziune Inter, legat de magnatul în domeniul industriei chimice Dmitri Firtaş, sau de postul de televiziune Ukraina a lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi sponsor al partidului aflat la putere, prim-planul a fost acordat manifestanţilor proeuropeni şi antiregim.

"Toate posturile care aparţin «vechilor oligarhi» au oferit o acoperire completă şi obiectivă a manifestaţiilor", subliniază expertul Natalia Ligaceva, care se ocupă de monitorizarea posturilor de televiziune.

"Acest fapt sugerează că anumiţi oligarhi ar putea susţine schimbările în ţară", adaugă Ligaceva.

"Doar posturile de televiziune ruseşti au rămas pro-Ianukovici. Posturile de televiziune ucrainene aparţinând oamenilor de afaceri care depind de preşedinte arată o obiectivitate demnă de respect, ceea ce oferă optimism opozanţilor, care ştiu că (magnaţii) riscă în caz de eşec al mişcării de contestare", scria sâmbătă influentul săptămânal Dzerkalo Tijnia.


(UPDATE 14.00) Duma de stat de la Moscova se întrunește mâine, 10 decembrie, în ședință pentru a discuta problema ucraineană. Prin urmare, deputații vor audia un raport "de exprimare la evenimentele care au avut loc în Ucraina".

(UPDATE 13.41)
Forțele speciale blochează Khreshchatyk, strada principală din Kiev. Orășelul protestatarilor a fost înconjurat de polițiști echipați cu scuturi.


(UPDATE13.00)
Manifestanţii rămân mobilizaţi la Kiev, analiştii afirmă că 'vechii oligarhi' ar putea să-l părăsească pe Ianukovici

Pe de altă parte, analiştii intervievaţi de AFP afirmă că oligarhii ucraineni, împinşi în umbră de "clanul" preşedintelui Ianukovici, dau semne de nerăbdare şi ar putea deveni periculoşi pentru regim, în special graţie presei pe care o controlează.

Telespectatorii ucraineni au putut astfel să vadă imaginile şocante ale violenţelor poliţiştilor împotriva manifestanţilor, fără precedent în Ucraina, pe televiziunile controlate de aceşti puternici oameni de afaceri, până acum loiali puterii.

Fie că este vorba de televiziunea Inter, legată de magnatul chimiei Dmitri Firtash, sau de televiziunea Ukraina a lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi sponsor al partidului aflat la putere, cuvântul a fost acordat manifestaţiilor pro-europene şi anti-regim.

"Toate canalele de televiziune care aparţin 'vechilor oligarhi' au oferit o acoperire completă şi obiectivă a manifestaţiilor", subliniază expertul Natalia Ligaceva, care se ocupă de monitorizarea televiziunilor.

"Ceea ce lasă să se presupună că anumiţi oligarhi ar putea să susţină schimbările în această ţară", adaugă ea.


Live streaming video by Ustream NOU REDACȚIA TIMPUL are un „OCHI” la KIEV. Galerie FOTO, de RAMIN MAZUR
VIDEO: 
(UPDATE 12.41) Cel care coordoneaza protestele roagă manifestanții să parasească sediul primariei. Apelul a fost făcut de mai bine de 12 ore. Se presupune că oamenii legii vor asedia clădirea. Cei care sunt baricadați în clădirea Primăriei sunt îndemnați să evacueze clădirea(UPDATE 12.35) Colaboratorii "Berkut" și trupele MAI se adună în centrul Kievului. Irina Gerashchenko din fracțiunii УДАР a postat pe Facebook. "Probabil va fi blocat cartierul unde este amplasat Guvernul", se arată în mesaj.

(UPDATE 11.44)
Nici un acord privind aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală nu a fost întocmit. Anunțul a fost făcut reporterilor de la Moscova, de către ministrul Dezvoltării Economice al Federației Ruse, Alexei Uliukaiev, scrie RIA Novosti. "Nu există nici un aranjament prealabil", a spus oficialul.

(UPDATE 11.32)
Centrul orașului Kiev este blocat, iar ambuteiajele sunt infernale din cauza ninsorii. Potrivit serviciului Yandex, intensitatea blocajului, a fost la ora 08:47, de 10 puncte din 10. Automobilele se deplasează cu cel mult 30 km/h.

(UPDATE 10.17) Prim-ministrul Ucrainei, Nikolai Azarov, a declarat într-un interviu televizat, că soluționarea problemei regimului fără vize cu UE este legată de poziția părții ruse.

"Anume din acest motiv am propus ca toate contradicțiile să fie discutate în format trilateral, deoarece introducerea unui regim fără vize cu UE înseamnă deschiderea unui regim fără vize pentru cetățenii din țările UE la granița noastră de est. Prin urmare, partea rusă și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest fapt, deoarece se pierde controlul asupra frontierei”, titrează news.finance.ua.

Au răsunat, de asemenea, declarații ale unor politicieni ruși cu privire la introducerea vizelor pentru cetățenii ucraineni, ceea ce este absolut inacceptabil pentru noi. În această situație, fără participarea celor trei părți va fi foarte dificil de a găsi o soluție de compromis", - a subliniat Azarov.

(UPDATE 09.31)
Protestatarii Euromaidan sunt din nou pe baricade, care sunt supravegheate de către opoziție. Anunțul a fost făcut de către deputatul Oleg Medunitsa. Construcțiile sunt din fier, chiar sudate, a postat pe Facebook deputatul.

(Știre inișială) În Ucraina, pregătește preluarea puterii din 90 de clădiri. Despre aceasta a anunțat, pe pagina sa de Facebook, deputatul din Partidul Regiunilor Oleg Tsarev.


Potrivit acestuia, un oarecare american Brian Fink a ajuns în Ucraina pentru a capta aceste clădiri. Tsarev asigură că informațiile le-a primit de la un jurnalist, care este un oponent ferm al actualei guvernări.

Protestele din 6 decembrie


sursa: news.liga.net

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus