Actualitate

Oamenii se informează din surse neverificate despre vaccinuri, club de presă

Potrivit lui Nicolae Furtună, regiunile în care rata de imunizare descrește cel mai mult sunt raioanele de est, dar și municipiile Chișinău și Bălți. Deseori persoanele își argumentează refuzul de a se vaccina prin faptul că bolile pentru care se administrează vaccinurile nu mai prezintă pericol, ceea ce este o concepție greșită.

Viceministrul sănătății, Aliona Serbulenco, spune că datorită vaccinării în Republica Moldova nu se mai înregistrează boli ca difteria, rujeola, rubeola etc. Oamenii refuză să se vaccineze pentru că nu conștientizează pericolului pe care îl pot genera bolile care pot fi prevenite cu ajutorul imunizării. Unii își argumentează refuzul de a se imuniza prin apartenența la o confesiunea religioasă. „Diminuarea numărului de persoane care se imunizează anual în Moldova ne îngrijorează. Se necesită efectuarea instruirilor printre lucrătorii medicali, în special cei care sunt pe prima linie de interacțiune cu pacientul”, a subliniat Aliona Serbulenco.

Datorită vaccinurilor noi, în prezent este posibilă protejarea adolescenților și adulților de boli care reprezintă o amenințare pentru viață, cum ar fi gripa, meningita și cancerul de col uterin sau de ficat.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, spune că imunizarea s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes intervenții în sănătatea publică pe care le-a cunoscut lumea. Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a deceselor copiilor, din cauze care pot fi prevenite. „Părinții nu-și dau seama despre efectele negative ale refuzului de a se imuniza. Deseori ei regretă că nu și-au vaccinat copiii doar după ce aceștia contractează boala”, a spus Nune Mangasaryan.

În 2016, Ministerul Sănătăți a aprobat cel de-al cincilea Program Național de imunizări pentru anii 2016-2020. Documentul prevede vaccinarea gratuită a populației contra a 12 boli infecțioase, dezvoltarea Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice și Sporirea acoperirii vaccinale până la 95%. Republica Moldova procură doar vaccinuri înregistrate de la producătorii care sunt supravegheați de Organizația Mondială a Sănătății. Administrarea vaccinurilor este efectuată doar în cabinete de vaccinări. Înainte de vaccinare, persoanele sunt supuse examenului medical și sunt monitorizate obligatoriu în perioada postvaccinală.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *