Sănătate

Ochelari: cum se aleg corect lentilele şi ramele

Pasul 1 – Consultația specialistului
 Consultația include determinarea viciilor de refracție (miopia, hipermetropia, presbiopia și astigmatismul) cu ajutorul autorefractometrului computerizat și alegerea lentilelor cu dioptrii potrivite.

Conform statisticilor mondiale :
27% din populația lumii suferă de miopie
32% dintre europeni suferă de hipermetropie
73% din adulți se confruntă cu simptomele sindromului privitului la calculator

Pasul 2 – Stabilirea genului de activitate
Un alt factor important luat în considerare de către specialist este genul de activitate al pacientului (conducător auto, operator de calculator, pedagog etc.). Pentru persoanele cu miopie în dependență de dioptrie recomandăm lentile pentru distanță, cu tratament specific. De exemplu (antireflex, UV protecție, fotocromatice, hidrofobe, cu indice de refracție înalt și cu protecție împotriva luminii albastre).

Șoferilor le recomandăm un tip de lentile cu tratament ce protejează de lumina orbitoare și reflexii, asigurând o vedere clară și cu un contrast bun. Pentru persoanele ce utilizează diferite distanțe de vizualizare pe parcursul zilei recomandăm lentile personalizate degresive sau progressive.

Pasul 3 – Stabilirea materialului lentilei
Există mai multe tipuri de lentile pentru ochelari: monofocale, bifocale, progresive, degresive (pentru birou), pentru tinerii presbiopi.
În funcție de materialul din care sunt fabricate pot fi din sticlă, plastic, policarbonat.
Cele din sticlă se zgârie mai greu, dar se sparg mai ușor, existând riscul de accidente.
Cele din plastic sunt mai ușoare, au o rezistență mai bună la lovituri și au tratament de durificare pentru a nu se zgâria ușor.
Cele din policarbonat sunt cele mai ușoare și au o rezistență foarte mare la impact.
Grosimea lentilelor este dată de indicele de refracție și se alege în funcție de prescripție.
Cu cât indicele este mai mare, cu atât lentila este mai subțire și mai ușoară.

Pasul 4 – Selectarea ramei
În ceea ce privește ramele ochelarilor, de regulă consultantul sau optometristul propune câteva modele potrivite, pentru a va ghida prin multitudinea de produse și oferte.

Specialistii aplica regulă de aur: Persoanelor cu față rotundă recomandam rame unghiulare, în timp ce persoanelor cu față ascuțită li se potrivesc ramele cu forma rotunda. Persoanele cu fața ovală sunt norocoase, deoarece ele pot alege orice tip de ramă. Persoanele cu față triunghiulară sau în formă de inimă vor fi mai mult ca sigur sfătuite de optometristul lor să aleagă o ramă subțire, ovală.

Pasul 5 – Asistență suplimentară după achiziție
După ce ridicați ochelarii verificați singur dacă ochelarii vă sunt confortabili. Aceștia nu trebuie să cauzeze niciun disconfort nasului, tâmplelor sau zonelor din jurul urechilor. Uneori poate fi foarte util ca, după una sau două săptămâni de la primirea noilor ochelari, clienții să se întoarcă la specialist pentru efectuarea ajustărilor necesare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *