Timpul.md

Actualitate 17 Noiembrie 2019 | 10:59

Octavian Țîcu: „O alianță dintre ACUM – PD este mai firească decât o coaliție dintre ACUM – PSRM”

 

Deputatul Octavian Țîcu este convins că președintele Igor Dodon și-a semnat sentința în politică atunci când a insistat, cu ajutorul PD, să aibă și Guvernul R. Moldova. În două-trei luni șeful statului ar putea pierde totul și să ajungă pe banca acuzaților pentru trădare de patrie, iar un rol important în acest deznodământ l-ar avea chiar Vlad Plahotniuc.

„Acest guvern este o capcană pentru PSRM, dincolo de aparențe. Nu-l credeam pe Igor Dodon atât de infantil politic, dacă e să fiu sincer. Deci, asta din dorința de a avea totul, de fapt, a ajuns la cheremul PD. Vă dați seama în ce ipostază penibilă este acest guvern, care nu va putea întreprinde nimic, pentru că în orice moment poate fi demis. Este o victorie de succes a PD-ului, dar PD-ul trebuie să aibă în vedere că prelungirea acestei colaborări este pentru ei catastrofală. Dacă PD va decide o alianță cu Blocul „ACUM”, Igor Dodon rămâne fără parlament și fără guvern... El nu are, de fapt, nimic, pentru că un simplu gest de coaliție între Blocul „ACUM” și PD îl lipsește pe Dodon de orice, pierde majoritatea în parlament, pierde majoritatea în CMC și se creează un nou guvern „ACUM” – PD”, a declarat Țîcu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totuși, Țîcu le atrage atenția celor din Blocul „ACUM” să înceteze cu loviturile la adresa PD. „Blocul „ACUM” ar trebui să renunțe la radicalizarea societății și să lovească în PD, pentru că altfel PD-ul va rămâne în această guvernare minoritară cât o să vrea el. Prin această acțiune PD-ul a menținut integritatea partidului, care știm că este fracturat în trei părți. Deci, oamenii care deja erau gata să se înțeleagă cu Dodon și să devină transfugi, pe de altă parte, s-a răzbunat pe Blocul ACUM”, așa cum se răzbună în politică”.

Politicianul a precizat că Guvernul Ion Chicu nu va avea sprijinul Occidentului, deoarece nu reprezintă aspirațiile proeuropene, euroatlantice ale R. Moldova și românești cu atât mai puțin.

Acesta a mai adăugat că acest govern trebuie lăsat să lucreze câteva luni, iar în această perioadă de pregătit terenul pentru o alianță dintre „ACUM” – PD, care pare mai firească decât o coaliție dintre „ACUM” – PSRM.

„Eu nu zic că-i o chestiune urgentă. Blocul „ACUM” și PSRM au avut nevoie de trei luni ca lumea în sfârșit să nu mai creadă că este wow demonizarea PSRM-ului. Deci, în asemenea măsură așteptările societății față de o înțelegere PSRM – „ACUM” au fost, încât ea n-a părut atât de nefirească, din contra, toți s-au bucurat când PSRM și „ACUM” au dat mâna. Acum, societatea într-o lună-două va deveni favorabilă unei apropieri între „ACUM” și PD, pentru că va înțelege că asta este unica soluție de a-l înlătura pe Igor Dodon și puterea PSRM. Deci, se face o coaliție temporară „ACUM” - PD, votarea unor decizii punctuale legate de comisie, investigarea lui Igor Dodon pentru trădarea de patrie, formarea unui nou guvern, alegerea unui nou speaker, crearea unei majorități în CMC…

Deci, ca să rezum: cine îl va înlătura pe Dodon, acela va controla eșichierul politic în timpul apropiat, pentru că este figura odioasă care pur și simplu radicalizează întreaga societate, este incomod și pentru socialiști și, mai mult decât atât, a avut naivitatea politică să intre într-un târg cu PD-ul când era mult mai simplu să aibă de-a face cu un „ACUM” răzlețit, separat și incapabil de a guverna”.

Deputatul a precizat că blocul politic ACUM a făcut mai multe greșeli: „În primul rând, că s-a semnat acel acord din 21 februarie care a tăiat craca colaborării cu PSRM și cu PD și care ar fi o problemă de moralitate; a doua, că nu s-a mers la discuții cu PD în condițiile în care era eminentă căderea guvernului. Era nevoie de o descindere în fracțiune, o negociere, de tatonat, cel puțin ai fi avut o scuză plauzibilă să spui că te-a refuzat Partidul Democrat, și nu Filip să iasă la tribună... De fapt, atât Dumitru Diacov, cât și Pavel Filip foarte clar au spus că „noi am așteptat un pas din partea Blocului ACUM pentru a discuta”. Mai mult decât atât, Filip a spus la tribuna parlamentului un lucru care mie mi se pare o ofertă de negociere. El a spus că era mai bine o guvernare proeuropeană sau era mai bine chiar alegeri anticipate. Deci, o resetare a clasei politice care, apropo, ar fi utilă și pentru Partidul Democrat.”

deschide.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus