Internațional

Oficial european: Majoritatea migranţilor care bat la porţile Europei nu sunt refugiaţi de război

"Mai mult de jumătate din cei care vin acum în Europa, circa 60%, provin din ţări unde nu au niciun motiv să ceară statut de refugiat (nu vin din zone de război – n.red.) ", a explicat comisarul de origine olandeză, citat de Irish Times, dând asigurări că informaţiile sale sunt de ultima ora.

Buni de returnat

Vicepreşedintele CE a făcut aceste declaraţii în cadrul unui interviu acordat televiziunii naţionale olandeze. Potrivit oficialului european, cifrele reies dintr-un raport întocmit de agenţia europeană de pază a frontierelor, Frontex, care încă nu a fost dat publicităţii.

Printre cei care încearcă să treacă drept refugiaţi se remarcă îndeosebi marocanii şi tunisienii, care forţează graniţele Turciei şi ale Uniunii din motive strict economice, a mai precizat Timmermans.

Dacă cifrele prezentate de vicepreşedintele CE se dovedesc corecte, acestea ar putea pune într-o nouă lumina dezbaterea politică privind criză migranţilor din Europa.

Din punctul de vedere al lui Timmermans, singură opţiune de moment rămâne repatrierea rapidă a celor care nu se califică pentru a obţine azil în statele membre ale Uniunii.

În acest moment, presiunea exercitată de valul migraţionist care a izbit Europa este atât de mare încât şase state membre ale spaţiului Schengen, inclusiv Austria şi Germania, au reinstaurat controlul la frontiere, iar celelalte ţări au optat pentru solicitarea adoptării acestei măsuri pentru o perioada de doi ani.

Pentru Timmermans însă, varianta închiderii graniţelor în interiorul UE rămâne o soluţie periculoasă, care expune ţările membre unui "risc enorm".

"Nu există vreo dovadă că reluarea controalelor la graniţa va fi de ajutor în reducerea fluxului de refugiaţi. În realitate s-ar putea să provoace doar pagube economice substanţiale", a avertizat vicepreşedintele CE.

Olanda trece sub pază armata

Ţară de origine a lui Timmermans a adoptat deja măsuri drastice pentru a asigura protecţia cetăţenilor săi în faţă unor eventuali atentatori terorişti strecuraţi în rândul migranţilor şi pentru a evita incidente de genul atacurilor sexuale petrecute în alte oraşe europene.

Ofiţeri de poliţie dotaţi cu arme semiautomate vor avea misiunea de a patrula în jurul obiectivelor importante din oraşe, aşa cum sunt gările, aeroporturile, obiectivele turistice şi mall-urile.

Este pentru prima dată în istoria poliţiei din Olanda când o astfel de măsură este adoptată. "Oamenii ar putea fi şocaţi de apariţia acestor agenţi, dar scopul este să facem ţară sigură pentru toată lumea. Trăim alte vremuri", a explicat un purtător de cuvânt al Poliţiei olandeze. 

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *