Actualitate

Oleg Efrim, avocat parlamentar:Avem mult de lucru fiindca exista multa nedreptate in societate

Recent, s-a implinit un an de cand cei patru avocati parlamentari au fost numiti in functie de catre organul legislativ. Avocatul parlamentar Oleg Efrim ne vorbeste despre cum a activat aceasta institutie intr-o perioada foarte agitata, marcata de alegerile parlamentare si ceea ce a urmat dupa. Noua luni din acest an nu am avut for legislativ, iar incalcarea drepturilor omului din partea institutiilor statului devenise un lucru ordinar.

– Dle Efrim, desi in R. Moldova functia de avocat parlamentar a fost instituita acum 11 ani, inca multor oameni nu le este clar cu ce se ocupa acesta, care sunt atributiile lui?

– Intr-adevar, institutia nu este cunoscuta de cetateni la nivelul care ar merita. Raspunsul e simplu: nu a existat un plan de comunicare cu mass-media, nu a fost promovata imaginea institutiei. Desi ne numim avocati parlamentari, asta nu inseamna ca suntem avocatii parlamentarilor. Acest lucru indica doar asupra autoritatii care ne desemneaza. De fapt, suntem o institutie autonoma, de tip ombudsman, sarcina careia este de a asigura respectarea drepturilor omului de catre autoritatile de toate nivelurile. Avocatii sunt desemnati de parlament, prin votul majoritatii simple, pentru o perioada de cinci ani, dar pentru a fi demisi este nevoie de 2/3 din voturi. Acestea sunt masuri necesare pentru a asigura independenta avocatilor parlamentari.

Noi suntem cei care trebuie sa reactionam in cazurile in care parlamentul adopta o lege ce vine in contradictie cu principiile drepturilor omului constitutionale sau cu actele internationale cu privire la drepturile omului, contestand acest act legislativ la Curtea Constitutionala. Evident, noi putem sa contestam orice act al ministerelor, primariilor, consiliilor locale, recomandandu-le acestora sa inlature neajunsurile la capitolul incalcarii drepturilor omului. Atunci cand nu se intreprind masuri, ne adresam organului ierarhic superior. In anumite cazuri, putem sa intentam si o actiune in justitie, in interesul anumitor persoane, sa-i reprezentam la CEDO. Pentru ca noi nu aparam guvernul, ci cetateanul in relatia cu guvernul, caruia trebuie sa-i oferim protectia de care acesta are nevoie.

– De regula, avocatii parlamentari se autosesizeaza sau cetatenii se adreseaza acestei institutii?

– De cele mai dese ori reactionam la plangerile cetatenilor. Toti avocatii parlamentari sunt obligati prin lege sa aiba lunar cel putin cate trei zile de audienta cu cetatenii. Acestea sunt principalele noastre surse de unde aflam despre diverse incalcari. Evident, in situatiile in care constatam incalcarea in masa a drepturilor omului sau violari grave a drepturilor chiar si a unei singure persoane, putem sa ne autosesizam, sa initiem o ancheta proprie.

– Cu ce instrumente opereaza avocatul parlamentar?

– In linii mari, institutiile de tip ombudsman functioneaza in conformitate cu principiile de la Paris, care stabilesc niste directorii concrete in activitatea institutiilor independente de protectie a drepturilor omului. Potrivit acestor principii, institutiile de tip ombudsman nu au la indemana mijloace de constrangere. Noi nu putem inlocui autoritatile statului, cum ar fi instantele de judecata, de ancheta, autoritatile locale si centrale.

Si nici nu le putem obliga sa anuleze anumite legi, decizii. Instrumentul cu care opereaza avocatul parlamentar sunt recomandarile. In toata lumea recomandarea unui ombudsman, la nivel international, echivaleaza cu o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului. Doar ca deciziile CEDO sunt obligatorii pentru executare, iar recomandarile raman recomandari. In toata lumea institutiile de tip ombudsman au in spate un suport parlamentar foarte puternic. Noi insa nu ne putem lauda cu asa ceva.

Ce atitudine are noul legislativ fata de avocatul poporului?

– Speram ca noul legislativ va avea fata de noi atitudinea pe care o meritam. Caci parlamentul este cea mai interesata structura ca institutia ombudsmanului sa functioneze suficient de bine. Noi, anual, prezentam parlamentului un raport despre starea lucrurilor la capitolul respectarii drepturilor omului in tara. Din acest raport, legislativul poate afla despre domeniile problematice, unde se cere interventia, inclusiv modificarea diferitelor legi care ar impiedica comiterea abuzurilor din partea autoritatilor. Din pacate, legislativele anterioare au luat act de rapoartele avocatilor parlamentari, dar n-a urmat o luare de masuri.

Se mentiona doar ca avocatii parlamentari trebuie sa-si intensifice activitatea. Chiar daca suntem o structura independenta, totusi avem nevoie de suportul parlamentar, pentru a capata autoritate in societate. Se cere schimbata mentalitatea functionarilor de diferit nivel. Totusi, dupa instituirea noului guvern, am observat ca, de exemplu, colaboratorii Ministerului de Interne au devenit mult mai deschisi pentru comunicare, colaborare. Recent, in cadrul unei intruniri, am fost asigurati de catre inalti factori de decizie ca se elaboreaza materiale instructive pentru colaboratorii politiei, lucru cerut de noi mai inainte.

– S-au exercitat presiuni asupra dvs. in perioada in care ati activat cu un parlament majoritar comunist?

– Asupra mea nu s-au facut niciun fel de presiuni. Dar aceasta nu ne-a ajutat sa obtinem rezultate marcante in domeniul protectiei drepturilor omului. Exista mai multe explicatii in acest sens. Institutia ombudsmanilor poate sa fie functionala numai in statele in care sunt functionale celelalte institutii statale. Ma refer, in primul rand, la instantele judecatoresti, la procuratura, autoritatile centrale. Oricat ombudsmanii ar pune problema incalcarii drepturilor omului, daca autoritatea competenta nu intreprinde anumite masuri, problema ramane doar la nivel de abordare.

– Cu ce va ocupati de cand ati fost numit in aceasta functie?

– In calitate de avocat parlamentar sunt responsabil de libertatea intrunirilor, libertatea de exprimare, dreptul la vot, accesul liber la justitie, dreptul la proprietate. Am monitorizat si ne-am autosesizat in cazul Matasaru. Desi avem o lege aproape ideala cu privire la intruniri, exista o mare problema privind modul in care aceasta se aplica. La sfarsitul lui 2008, am recomandat sa fie intreprinse anumite masuri, ca nimanui sa nu-i fie incalcat dreptul de a protesta. La inceputul lui decembrie 2008, am reusit sa asezam la o masa reprezentantii ONG-urilor si ai ministerelor de forta care nu aplicau corect Legea cu privire la intruniri. Am avut impresia ca s-au inteles unii pe altii si nu vor mai fi admise incalcari. Dar au urmat cateva tentative nereusite ale lui Matasaru de a protesta, reprezentantii unui ONG au fost atacati in timp ce protestau pasnic in fata Procuraturii Generale si autoritatile n-au intervenit, desi erau obligate sa o faca. Apoi a urmat 7 aprilie, care ne-a aratat ca, de fapt, avem mari probleme la acest compartiment.

– Si ce masuri ati intreprins dupa cele intamplate la 7 aprilie 2009?

– Atunci am vizitat toate locurile de detentie in care se aflau persoanele retinute. Am fost si la Spitalul de Urgenta. Am adunat marturii ale persoanelor care sustineau ca au fost maltratate de politisti. Imediat, am intocmit un act pe care l-am expediat procurorului general. Mai departe era de competenta procuraturii sa examineze aceste cazuri. Au fost intentate 31 de dosare penale, dar reactia a fost una intarziata. Sper, totusi, ca aceste dosare vor fi finalizate si tuturor celor care s-au facut vinovati de violarea drepturilor li se va aplica pedeapsa mer itata.

– Ce schimbari ar trebui sa se faca pentru ca institutia ombudsmanului sa obtina autoritatea meritata?

– Ne gandim sa promovam niste schimbari de ordin legislativ, inclusiv completarea Constitutiei cu un compartiment nou, dedicat avocatilor parlamentari. Acest lucru ne-ar asigura stabilitate si siguranta. Avem anumite idei cum sa facem institutia functionala. Daca vom avea suportul legislativ, atunci, pana la sfarsitul mandatului, vom putea sa obtinem multe rezultate. Si ceea ce este foarte important pentru noi: am depus actele la ONU pentru a fi acreditati in calitate de institutie nationala de protectie a drepturilor omului, lucru ce nu s-a facut timp de 11 ani. Luna aceasta urmeaza sa fie discutat dosarul institutiei avocatilor parlamentari din RM si avem sanse mari sa fim acreditati. Avem multe lucruri de facut si din cauza ca exista nedreptate in societate.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *