Actualitate

Omul săptămânii: Ada Milea

O întâmplare avea să-i schimbe traiectoria profesională. Profesorul de biologie a îndemnat-o să urmeze actoria. Asta pentru că o văzuse într-unul din spectacolele trupei de teatru a liceului.

A absolvit Liceul „Liviu Rebreanu” din Bistrița (jud. Bistrița-Năsăud), profilul fizică-chimie. Mai târziu – Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, actorie, cu rolul „D-na Quickly" din „Nevestele vesele din Windsor" (Shakespeare). A fost actriță la Teatrul Național din Târgu Mureș, apoi a devenit artist independent.

A realizat coloana sonoră a unor spectacole în diferite teatre: Teatrul Odeon: „Aventurile lui Habarnam” de Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; „De ce fierbe copilul în mămăligă” de Aglaja Veteranyi, regia Radu Afrim; „Chip de foc” de Marius von Mayenburg, regia Felix Alexa; „Șefele” de Werner Schwab, regia Sorin Militaru; Teatrul Bulandra: „Trilogia Belgrădeană” de Bilijana Srblijanovic, regia Theodor Cristian Popescu; „Scaunele” de Eugen Ionescu, regia Felix Alexa; Teatrul Național din Târgu Mureș: „Eu, când vreau să fluier, fluier” de Andreea Vălean, regia Theodor Cristian Popescu; „Micul Prinț” de Antoine de Saint Exupery, regia Cornel Popescu; „Buratino” de Al. Tolstoi, regia Cornel Popescu, Teatrul Național din Timișoara: „Crima din strada Lourcine” de E. Labiche, regia Felix Alexa și altele.

În august 2005 a concertat gratuit la Festivalul FânFest, Roșia Montană în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”.
Ada Milea a primit distincții pentru „Premiul special al juriului” la Festivalul Internațional de Teatru de la Piatra Neamț pentru muzica din „Eu, când vreau să fluier, fluier”, regia Th. Cristian Popescu; „Premiul special al juriului” la Festivalul HUMORROR pentru muzica spectacolului „Trilogie belgrădeană” de Biljana Srbljanović, regia Theodor Cristian Popescu; „Premiul criticii” la Gala UNITER 2006 și „Premiul special pentru muzica de teatru” la Gala UNITER 2008.

Compune muzică pentru spectacole, joacă teatru. De la absolvirea facultăţii cu rolul doamnei Quickly din „Nevestele vesele din Windsor" de W. Shakespeare Ada a crescut cu fiecare spectacol.
Printre materialele discografice amintim câteva: Aberații sonore, Fundația Culturală Phoenix (1997),
Republica Mioritică România, Intercont Music (1999), Apolodor, A&A Records (2003), The Island (cu Alexandru Bălănescu), Saphrane (2011) și altele.

În prezent, alături de actorii Teatrul Tineretului cunoscuta artistă Ada Milea lucrează pentru a pune în scenă un spectacol dedicat copiilor. Premiera va avea loc cel mai probabil în luna octombrie și are la bază romanul „Visătorul” de Ian McEwan.

Cu ocazia unei aniversării atât de frumoase, echipa ziarului TIMPUL îi urează artistei La Mulți Ani rodnici și plini de inspirație!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *