Artă

Omul săptămânii. Igor Cobîleanski, regizor

Igor Cobîleanski este unul din reprezentanții de bază ai tinerei generații de cineaști din Republica Moldova, care nu contenește să se evidențieze pe piața cinematografică internațională.

S-a lansat ca actor în filmul „Durerea” (1988) în care a jucat rolul principal. Activitatea de regizor, însă, o începe în cadrul OWH Studio, unde realizează emisiunile „Rock Vagon”, „Metropolis” și „Start”. Totuși, recunoștința internațională i-au adus-o scurtmetrajele „Sașa, Grișa și Ion”, „Când se stinge lumina”, „Plictis și inspirație”, „Tache” ș.a.

Printre cele mai recente și apreciate filme semnate de Igor Cobîleanski se numără lungmetrajul „La limita de jos a cerului”, care a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, în competiția „East of the West”. Acesta a fost prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, la „Molodist” din Kiev și la Festivalul EuropaNova, de la Bruxelles.

Mai mult, în ianuarie, a.c., producția moldo-română „Colecția de arome”, în regia lui Igor Cobîleanski, a câștigat Marele Premiu la cea de-a 10-a ediție a Festivalului Filmelor de scurtmetraj de la Praga. Cu o durată de 14 minute, filmul povestește istoria unui băiat sărac, care caută cu disperare medicamente pentru mama lui bolnavă. Împreună cu tatăl aleg o cale periculoasă, iar supravieţuirea îi face să piardă orice valori umane.

Redacția ziarului TIMPUL, îl felicită pe regizorul Igor Cobîleanski pentru aprecierile bine meritate și îi urează La mulți ani și noi reușite în domeniul cinematografic!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *