Cultură

Omul săptămânii. Mihai Volontir, actor

A absolvit Școala Pedagogică din Orhei în anul 1954, iar la vârsta de 18 ani a început să predea la o școală rurală din satul Păpăuți, Rezina. Începând cu 1957, Mihai Volontir devine actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde debutează în spectacolul „Chirița din Iași”. Zece ani mai târziu, joacă primul său rol la Studioul cinematografic „Moldova-Film”. În pelicula „Se caută un paznic” îl interpretează pe Ivan Turbincă, iar în anul 1971 obține Premiul Național al RSSM. În 1973 dă contur personajului Dimitrie Cantemir, care de asemenea devine un mare succes al actorului. 

Datorită talentului său, este invitat în Rusia unde, în anul 1979, interpretează rolul țiganului Budulai din serialul TV „Țiganul”. Acest personaj îl transformă în unul dintre cei mai mari actori ai cinematografiei moldovenești. Succesul uriaș a fost urmat de realizarea unei continuări în anul 1984 a filmului cu denumirea „Întoarcerea lui Budulai”. Tot în același an obține titlul de Artist al poporului. Ultimul film în care a jucat a fost „Ciandra”, care a văzut lumina zilei în 2003.

Pe parcursul întregii cariere actoricești a realizat peste 120 de roluri în teatru și film. A încercat și scaunul de regizor, montând mai multe spectacole pentru scena Teatrului „V. Alecsandri”.

Devine cetățean de onoare al municipiului Bălți din anul 2000. Tot în același an este desemnat cel mai bun actor al secolului XX, al cinematografiei moldovenești.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *