Actualitate

Omul săptămânii: Petru Buburuz

Omului, chemat să slujească prin harul său domnului și poporului său, Dumnezeu i-a dat un nume – Petru Buburuz, preot paroh al Bisericii „Sf. Petru și Pavel” din Chișinău.

S-a născut pe 26 septembrie 1937, în satul Durlești, județul Lăpușna. Și-a făcut studiile la Seminarul Teologic din Sankt-Petersburg (1955-1961), (atunci Leningrad). Urmează apoi, tot în acest oraș cosmopolit, Academia Teologică (1961-1965). Însetat de cunoștințe, dar și de învățăturile creștine, viitorul preot consacrat, continuă Aspirantura la Academia Teologică din Moscova (Zagorsk, 1965-1968). Astfel devine candidat în teologie (1965) și magistru în teologie (1972). Dovadă a interesului și a chemării sale întru Hristos, tânărul de atunci drept-credincios, este bursier al Guvernului francez, Institutul Catolic din Paris (1975-1978).

În 1968, după absolvirea studiilor, s-a întors la Chișinău, unde a fost numit preot la Biserica „Sfântul Teodor Tiron” (Ciuflea). Timp de 14 ani, a fost mai întâi preot, apoi paroh al Bisericii „Sfânta Treime”. În 1989 a fost ales deputat în Sovietul Suprem al URSS. La 1 octombrie 1991 a reînființat Facultatea de Teologie de pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, pe care a condus-o până în noiembrie 1993, când aceasta a fost desființată printr-o hotărâre de guvern. Până în 2008 a fost consilier administrativ al Mitropoliei Basarabiei. Din 1992 până în prezent este paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, care se înalță cu ajutorul enoriașilor. A luat parte activă la Mișcarea de eliberare și renaștere națională din anii `90. A binecuvântat prima, a doua și a treia Mare Adunare Națională, precum și Podurile de Flori de la Ungheni și de la Albița. Este distins cu „Ordinul Republicii”, precum și cu mai multe ordine bisericești. În 1992 a reînviat revista bisericească „Luminătorul”, pe care o conduce până în prezent. Este președinte al Societății Culturale Bisericești „Mitropolitul Varlaam”. Pe 26 septembrie, protoiereul mitrofor Petru Buburuz împlinește 79 de ani. Cu această ocazie îi dorim La mulți ani și multă-multă sănătate, viață lungă și slujire cu râvnă și cu dragoste lui Dumnezeu în continuare!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *