Cultură

OMUL SĂPTĂMÂNII: Adela Blându Interpretă, pedagog

Îşi începe cariera pedagogică în anul 1997, ca lector la Catedra muzică uşoară şi jazz, specialitatea canto de estradă şi jazz, predă specialitatea Canto și Metodologia predării cursului „Canto de estradă”. S-a manifestat ca un pedagog foarte bun, a pregătit mai mulţi studenţi care activează cu succes în domeniul muzicii uşoare şi al pedagogiei.

De fapt, ar fi mai potrivit să spunem că doamna Adela Blându şi-a găsit norocos rostul în muncă, în pedagogie, un rost pe care-l împlineşte cu demnitate, în cunoştinţă de cauză şi, esenţial, cu pasiune.

Mulţi dintre discipolii doamnei Adela Blându au devenit laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale de prestigiu, cum ar fi: Crizantema de Aur, România (Cristina Pintilie – Marele Premiu; Diana Valuţă – Premiul I; II); Diana Staver – Premiul III; Diana Valuţă – Diplomă); Curierul zilei, România (Diana Staver – Premiul I); Jocurile Delfice (Diana Staver – Medalia de Aur); Crizantema de Argint, Moldova (Cristina Scarlat – Premiul Mare); Maluri de Prut, Moldova (Iana Ștefan – Premiul I; Tatiana Talpă – diplomă); Debut la orice vârstă, Moldova (Mariana Stănilă – Premiul I); Duetul anului, Moldova (Aliona Triboi – Premiul I), Cristina Scarlat ne-a reprezentat Moldova la Eurovision 2014, la Copenhaga ș.a.
Doamna Adela Blându îşi perfecţionează continuu măiestria profesională. Şi-a făcut studiile la masterat, obţinând diploma de Master în Ştiinţe ale Educaţiei (2009). Iar din 2016 este doctorandă la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, având o temă de cercetare absolut inedită: „Cultura fizică profesional aplicativă la specialitatea Canto în instituţiile de învăţământ artistic”. Este o temă de pionierat în arealul cultural şi sportiv de la noi. Fiind preocupată de problemele muzicii funcţionale, este autor a opt publicaţii în domeniu. Este unul din fondatorii revistei ştiinţifico-metodice „Teoria şi arta educaţiei fizice în şcoală”.

Dna Adela Blându a participat la elaborarea Programelor analitice la disciplinele de profil pentru studenţi şi masteranzi („Canto de estradă şi jazz”, „Metodologia predării cursului „Canto de estradă şi jazz”), realizează o activitate artistică intensă, evoluând anual în peste 20 de manifestări cultural-artistice. Ca interpret deţine mai multe lucrări muzicale, care se păstrează în fondul Companiei Teleradio-Moldova. A colaborat cu mai mulți compozitori, precum Iurie Spiţîn, Mircea Oţel, Boris Polin, Marian Stârcea, Ilie Micolov ș.a.

Este implicată în mai multe proiecte culturale. Cel mai răsunător proiect al Adelei Blându este, însă, un proiect elaborat în colaborare cu Ambasada Germaniei care a finalizat cu procurarea aparatajului muzical modern care permite desfăşurarea calitativă a orelor la catedră.
La finele anului 2015 i s-a conferit titlul onorific Om Emerit.

Chiar astăzi, 18 martie este ziua de naştere a doamnei Adela Blându. Cu această ocazie, echipa TIMPUL îi urează mulţi ani înainte, multă inspiraţie, energie creativă, realizarea celor mai ambiţioase proiecte şi o carieră artistică strălucită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *