Actualitate

Omul Săptămânii: Ghenadie Jalbă, artist plastic

A debutat, în calitate de plastician, în 1984, participând până astăzi la peste 100 de expoziţii organizate în ţară şi în străinătate. În 1991, a devenit membru al UAP, iar din 1997 este membru al Asociației Internaţionale a Artiştilor Plastici Profesionişti în cadrul UNESCO.

În același timp, Ghenadie Jalbă a fost lector la Universitatea „Ion Creangă”, director la Şcoala de Arte Plastice pentru copii din Făleşti, profesor la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru”. Din 1998 până în prezent este profesor la Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”. În anii 1996-2003, a fost preşedinte al Secţiei Pictură a UAP, iar în anii 2009-2016 a condus Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova.

Printre cele mai relevante expoziții ale sale în străinătate se numără: Expoziţia Artişti plastici din R. Moldova, Strasbourg, Franţa (1987), Expoziţia artiştilor plastici din RM la Salonul Internaţional, ЦД Х, Moscova, Rusia (1998, 1999), Expoziție din colecţiile MNAM al Moldovei, Finlanda și Germania (1999), Expoziţia în cadrul Târgului Internaţional Hannovra -2000, Expoziţia Vecinii de la Răsărit, Utrecht, Olanda (2006), Expoziţia Moldova, Artă Contemporană, Bruxelles, Belgia (2006). Jalbă are lucrări în colecții publice la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul de Arte Plastice din Bacău, Muzeul Literaturii Române V. Pogor, Muzeul de Istorie a Moldovei, precum și în colecții private în Australia, Canada, Rusia, Franţa, Germania, Italia, R. Moldova, România, SUA, Ucraina.

Iată cum îl caracterizează pe Ghenadie Jalbă cunoscutul critic de artă ieșean Valentin Ciucă: „Expozițiile lui Ghenadie Jalbă deschise la Chișinău, Moscova, Iași, Bacău și în alte orașe, taberele și simpozioanele, expozițiile de grup identifică un creator care a făcut din disciplina atelierului și din mobilitatea intelectuală și fizică un mod de a fi permanent racordat la pulsul vieții. Prezența într-o tabără la Paris, dar și la Tescani sau Vatra Dornei subliniază necesitatea dialogului intercultural, varietatea opțiunilor stilistice, asigurând permanent sentimentul surprizelor… anticipate. În general, feminitatea este pentru artist privilegiul unui elogiu adus, prin artă, naturii și vieții, bucuria de a exista fiind darul absolut al divinității”.

Astăzi, Ghenadie Jalbă își sărbătorește ziua de naștere. Cu această ocazie, redacția TIMPUL îi dorește multe realizări frumoase și în viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *