Ultima oră

Omul săptămânii: Gheorghe Zamfir, regele naiului

În 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgraţia lui Ceauşescu şi este nevoit să plece în exil, unde se va bucura de un succes mondial. Între 1988-1990 este primit de trei ori la Vatican, fiind primul muzician care a cântat în timpul Misei private a Papei Ioan Paul al II-lea. După moartea Sanctităţii Sale, creează pentru comemorarea Sa Conceptul muzical Totus Tuus, un set de piese pentru nai, orgă şi grup vocal bărbătesc.
În 1990 se reîntoarce în ţară. Îşi continuă seria de concerte şi turnee în Franţa, Elveţia şi, mai ales, Turcia, unde este declarat cel mai popular artist al secolului XX. Susţine concerte la pupitrul Orchestrei Naţionale de Folclor, reînfiinţată în 2006.
În cariera sa de peste 50 de ani, Gheorghe Zamfir a câştigat 120 de discuri de aur şi platină, are peste 190 de discuri înregistrate şi peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câştigat două discuri de aur în SUA şi singurul artist român care a câştigat un disc de aur în Ungaria.
Gheorghe Zamfir adaugă al 70-lea tub la naiul vieţii sale. Mulţi ani, maestre! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *