Timpul.md

Cultură 29 Ianuarie 2017 | 09:56

Omul Săptămânii: Matei Vișniec, poet și dramaturg român

Matei Vișniec (născut pe 29 ianuarie 1956, la Rădăuți, Suceava) este un poet și dramaturg român, care activează actualmente în Franța, cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză.

A studiat istoria și filozofia la Universitatea din București și a fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu.

În perioada 1965-1975 urmează cursurile școlii primare și ale liceului în orașul natal. Acum va publica primele poeme în revista școlii, „Lumina”, apoi în revista „Cutezătorii” unde este prezentat de poetul Virgil Teodorescu. În luna octombrie 1972 se va produce debutul literar național, printr-o serie de poeme publicate în revista „Luceafărul”.
Piesele scrise între 1977 și 1987 au fost cenzurate și circulau pe ascuns, doar poemele îi erau publicate. Între 1977 și 1987 scrie cu aviditate câteva volume de poezie, numeroase piese de teatru, un roman și câteva scenarii de film. Cu excepția poeziei, celelalte texte sunt refuzate sistematic de cenzură; autorul reușește însă să-și fotocopieze piesele în numeroase exemplare și să le pună în circulație în mediul teatral și literar, un bun exemplu de samizsdat literar.

A fost membru activ al Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu. Debutează cu volumul de poeme „La noapte va ninge”, la Editura „Albatros” în 1980. Înainte de 1989 i-au apărut în România mai multe cărți: „La noapte va ninge” (Editura „Albatros”, 1980), „Orașul cu un singur locuitor” (Editura „Albatros”, 1982), „Înțeleptul la ora de ceai” (Editura „Cartea Românească”, 1984). Publică mai multe grupaje de poezie, precum și fragmente de teatru, în principale reviste și ziare literare naționale și studențești: „România literară”, „Luceafărul”, „Amfiteatru”, „Cronica”, „Viața Românească”, „Vatra”, „Echinocțiu” etc.

În 1987 fuge din România și cere azil politic în Franța, unde obține cetățenia franceză, în 1993. În prezent, locuiește la Paris, unde este jurnalist la Radio France Internationale, și colaborează la diferite reviste franceze.
După 1989 devine autorul cel mai solicitat în România, în București și în provincie, la radio și la televiziune. În octombrie 1996, Teatrul Național din Timișoara organizează un festival „Matei Vișniec” cu zece dintre piesele sale, prezentate de către 12 trupe teatrale. Fragmentele din piesele sale sunt prezentate și în câteva manuale școlare alternative.

Piesele lui M. Vișniec au traversat frontierele, fiind traduse în peste 30 de limbi, iar numele lui s-a aflat pe afișe în peste 40 de țări. Este unul dintre autorii solicitați la Festivalul de Teatru de la Avignon. Din 1990 este jurnalist. În anul 2008, Matei Vișniec publică la Editura „Cartea Românească” primul său roman, „Cafeneaua Pas-Parol”. Urmează „Sindromul de panică în Orașul Luminilor” – unul dintre cele mai apreciate romane ale anului 2009, premiat de revista „Observator cultural”. În 2010 apare romanul „Domnul K. eliberat”. Deși l-a scris în 1988, primul an al exilului său parizian, autorul a așteptat mai bine de 20 de ani înainte de a-l încredința tiparului. Romanul vizionar „Dezordinea preventivă” este publicat în anul 2011, iar „Negustorul de începuturi de roman” a fost recompensat în 2014 cu Premiul „Augustin Frățilă”.

Cu ocazia zilei de naștere, redacția ziarului TIMPUL îi dorește multă inspirație și noi apariții literare.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus