Actualitate

Omul Săptămânii: Nicolae Boboc, doctor în geografie

După absolvirea Facultăţii de Ştiințe Naturale și Geografie (1958 – 1963) a Institutului Pedagogic din Tiraspol, peste 40 de ani a fost fidel Facultății de Geografie din cadrul actualei universități. Domnul Nicolae Boboc la început activează în calitate de asistent universitar (1963 – 1966) la Catedra de Geografie Regională. În perioada anilor 1963-1966, își urmează studiile de doctorat la Institutul de Geografie al Academiei de Științe din Moscova, unde, în anul 1971, susține teza de doctor în geografie cu titlul „Studiu geomorfologic asupra Podișului Moldovei de Nord”. După aceasta a revenit la catedră, unde a exercitat consecutiv funcțiile de lector universitar, şef de catedră (1971-1982), conferențiar universitar (1982-1992), decan al Facultății de Geografie (1992-1998), conferențiar universitar (1998-2002). Pe parcursul îndelungatei cariere didactice, dumnealui a elaborat şi a predat cursurile universitare de Geomorfologie, Geografie fizică regională, Paleogeografia Republicii Moldova, Toponimia, Geografia fizică a Republicii Moldova, Geografia fizică a României etc. Graţie calităţilor sale, a reușit să îmbine prodigios concepțiile școlilor geografice română și rusă prin publicarea de manuale școlare, cursuri universitare, lucrări științifice, publicând în colaborare, cursul universitar „Geomorfologie”, trei manuale: „Geografia continentelor”, cl. VII-a; „Geografia fizică a Republicii Moldova”, cl. VIII-a, „Geografia fizică generală”, pentru învățământul liceal și colegii, a condus practica geografică în teren, a îndrumat elaborarea de lucrări de licenţă și tezelor de doctorat.

În perioada anilor 2002-2016, domnul Nicolae Boboc îndeplinește funcția de șef de laborator Geografia Peisajelor din cadrul Institutului de Ecologie și Geografie. Printre principalele realizări ale dumnealui în cadrul laboratorului se enumeră Regionarea fizico-geografică a teritoriului Republicii Moldova (2009), Evaluarea riscului la alunecări de teren pentru Podișul Codrilor (2009-2012) (codirector de proiect NATO) etc. Domeniul său de cercetare a inclus elaborarea proiectelor instituționale, evidenţierea rolului factorilor naturali şi antropici în formarea potenţialului geoecologic al landşafturilor, organizarea teritorială a sistemelor peisagistice, modelarea cartografică, evaluarea susceptibilității teritoriului la procese geodinamice (alunecări de teren, eroziune torențială). A elaborat și publicat cursul de Geomorfologie în colaborare cu profesorul Ioan Donisă din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza”, Iași, România. Palmaresul editorial al distinsului octogenar este constituit din circa 200 de lucrări științifice (articole, teze, hărți, atlase geografice, 3 monografii, 4 manuale pentru învățământul geografic preuniversitar, două manuale pentru învățământul universitar etc.) A fost președintele Societății Naționale de Geografie.

Pe bună dreptate, profesorul Nicolae Boboc este unul din mentorii a zeci de generaţii de învăţători de geografie pentru şcolile naţionale, fiind pentru ei este un model al devotamentului profesional, uman şi intelectual, prototip al rafinamentului, modestiei, principialităţii, demnităţii şi onestităţii umane. Anume calităţile dumisale profesorale deosebite, stilul existenţial şi profesional elevat şi elegant l-au respectat, admirat şi urmat mii de tineri pedagogi şi cercetători din comunitatea geografică naţională pe parcursul a cinci decenii.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *