Social

Omul săptămânii: Petru Cărare

Studii: Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Centrale Comsomoliste din Moscova (1956); cursurile Superioare de Literatură ale Institutului „M. Gorki” (1969)

Petru Cărare este, pe bună dreptate, primul şi cel mai mare scriitor satiric şi umorist din spaţiul dintre Nistru şi Prut. S-a născut pe 13 februarie 1935 în Zaim, judeţul Tighina. A lucrat la diverse publicaţii periodice („Tinerimea Moldovei”, „Cultura Moldovei”, „Chipăruş” ş.a.), a fost redactor la Editura „Şcoala sovietică”; secretar literar la Teatrul „Luceafărul”; director al Biroului de propagare a literaturii de pe lângă Uniunea Scriitorilor din Moldova. Debutează editorial cu volumul de poezii umoristice „Soare cu dinţi” (1962), urmat de „Trandafir sălbatic” (1965), în care condamnă viciile sociale. Apariţia vijelioasă a parodistului zeflemitor care ia în ţepi regimul n-a convenit şi el este trimis „în surghiun” la Teleneşti; i-a fost suspendat spectacolul „Umbra Domnului” şi arestată cartea „Săgeţi”. Totuşi, a semnat volumele „Zodia musafirului”, „Oglinzi”, „Parodii şi epigrame”, „Peniţa şi bărdiţa”, „Săgeţi, carul cu proşti şi alte poeme”, „Fulgere basarabene”, precum şi cărţi pentru copii, traduceri din poezia rusă şi universală.

În ultimii trei ani, Petru Cărare a dispărut din viaţa publică. Zilele trecute l-am regăsit. Cum şi unde a dispărut şi cum l-am regăsit? Despre aceasta veţi afla din pag. 13. Cu ocazia zilei de naştere, TIMPUL îi doreşte multă-multă sănătate, inspiraţie şi să nu i se termine săgeţile din tolbă niciodată! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *