Ultima oră

Omul săptămânii: Roland Vieru

Roland Vieru s-a născut la 10 august 1947, în satul Horodişte, raionul Donduşeni. A studiat doi ani limbile străine la Universitatea de Stat din Chişinău, după care merge la Institutul Unional de Cinematografie din Federaţia Rusă. În 1961 debutează în calitate de caricaturist şi ilustrator de carte. Opt ani mai târziu, Roland Vieru este cunoscut ca regizor de film, prin documentarul „Explozia”. În anul 1962 aduce în lumina reflectoarelor un alt lungmetraj – „Întâmplare la Festival”, realizat la Studioul „Moldova-Film”.

În anul 1975, Roland Vieru debutează în calitate de artist plastic monumentalist şi în scurt timp devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova, iar în 1997, pentru munca depusă în cinematografie, este titularizat ca membru al Uniunii Cineaştilor. Dintre ecranizările lui Roland Vieru au rămas cunoscute documentarul „Explozia”, filmele de ficţiune „Vica, eu şi telefonul”, „Căruţa”, produs la Studioul „Mosfilm”, lungmetrajul „Întâmplare la Festival”, documentarul „Crescuţi, porniţi şi aşteptaţi”…

În 1989 se lansează în monumentalismul religios. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este Iconostasul Bisericii „Constantin şi Elena”, din Chişinău. Pentru harul concentrat în această direcţie, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove i-a decernat Diploma de recunoştinţă.

În aceste zile, ca în fiecare vară, de altfel, Roland Vieru este retras în atmosfera de creaţie de la Cernoleuca – baştina tatălui său, cunoscutul plastician Igor Vieru.

Inspiraţie şi la mulţi ani, maestre!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *