Ultima oră

Omul săptămânii: Simion Zamşa

Simion Zamşa este considerat unul dintre cei mai importanţi graficieni contemporani. S-a născut la 23 iunie 1958, la Oniţcani, raionul Criuleni. A debutat în anul 1973, cu lucrarea Înainte de ploaie, la Expoziţia şcolilor de arte plastice pentru copii, organizată de Muzeul Naţional de Arte Plastice din Chişinău. În anul 1990 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) şi tot din acest an până în prezent activează în calitate de profesor în instituţiile de profil din capitală. În anul 1997 i s-a conferit titlul de Maestru în Artă.

În perioada 1993-2009 a participat la mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale, la care a devenit laureat. În 1998 a obţinut Premiul Inspectoratului pentru Cultură Suceava, în cadrul Expoziţiei-concurs de artă contemporană „Saloanele Moldovei”, ediţia a VIII-a. Trei ani mai târziu i s-a conferit Bursa de Excelenţă a Fundaţiei „Soros-Moldova” în domeniul artelor plastice, iar în 2002 a fost distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru grafică.

Şi-a expus lucrările şi la cele mai reprezentative expoziţii de peste hotare, cum ar fi cele de la Moscova (1987), Tallinn (1988), Tbilisi (1999), precum şi la Zilele Moldovei în Germania, care s-au desfăşurat în oraşul Frankfurt pe Main.

Cu ocazia zilei de naştere, pe care şi-o va sărbători în curând, TIMPUL îi urează multă sănătate, inspiraţie şi îi spune tradiţionalul „La mulţi ani!”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *