Actualitate

OMUL SĂPTĂMÂNII: Sofia Vicoveanca, INTERPRETĂ DE MUZICĂ POPULARĂ

Copilăria artistei a fost întunecată de greutăți, tatăl său fiind luat prizonier la sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. A făcut școala primară din Bivolărie, după care s-a mutat cu familia în comuna Vicovu de Jos, unde și-a petrecut copilăria. A absolvit Școala Populară de Artă din Suceava, iar din 1959 este solistă de muzică populară în Ansamblul de Cântece și Dansuri „Ciprian Porumbescu” din Suceava. În 1965, îi apare primul disc. Din 1998, devine solistă de muzică populară în Ansamblul „Rapsozii Botoșanilor”.
Repertoriul interpretei cuprinde cântece de leagăn, de nuntă sau cumetrie, doine de dragoste și dor, colinde, bocete sau balade, dar cele mai multe sunt cântecele de voie bună, unele ușor dojenitoare sau pline de umor, specifice lumii satului. S-a remarcat și prin culegerea de folclor muzical din zona Bucovinei. A susținut spectacole cu diferite formații artistice în țară și străinătate, făcând turnee în Israel, Portugalia, SUA, Franța, Danemarca, Germania, Iugoslavia și alte ţări.

A jucat și în câteva filme românești, dovedind un real talent actoricesc. A publicat trei volume de versuri: „Dureri ascunse” (1996), „Cu inima-n palme” (2004) și „Taine în adânc păstrate” (2009.)

Ca o recunoaștere a activității sale artistice, i-au fost decernate mai multe distincții, printre care: „Meritul Cultural”, clasa a IV-a (1973); Medalia „Tudor Vladimirescu” cl. I (1975); Medalia „Meritul Cultural” cl. I (1976); Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a (2002); Ordinul Național „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer (2004) etc.

Cu ocazia zilei de naștere a Majestății Sale, Regelui Mihai, la 25 octombrie 2014, Sofia Vicoveanca a primit din partea Casei Regale decorația Ordinul Coroana României în grad de cavaler. Ceremonia s-a desfășurat la Castelul Peleș, fiind urmată de un dineu în onoarea Regelui. Interpreta noastră este și Cetățean de Onoare al localităților Suceava, Rădăuți, Siret, Pojorâta, Ciocănești și Vicov (jud. Suceava), precum și al comunelor Ion Creangă din județul Neamț și Cicârlău, din județul Maramureș.
Duminică, 23 septembrie, Sofia Vicoveanca a avut o aniversare foarte frumoasă. Cu acest prilej, redacția ziarului TIMPUL o felicită și îi dorește să trăiască sănătoasă nu mai puțin decât cântecele ei! Iar între timp, să facem împreună Unirea!!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *