Timpul Liber

Omul săptămânii: Traian Băsescu

Traian Băsescu s-a născut la 4 noiembrie 1951, la Murfatlar. Acesta a devenit președinte al României în 2004. În prezent se află la al doilea mandat. El a efectuat prima sa vizită oficială la Chişinău în calitate de preşedinte, în ianuarie 2005, când liderul comunist Vladimir Voronin promova ideea aderării la UE. Preşedintele român l-a susţinut deschis pe acesta, afirmând că cele două ţări româneşti se vor întâlni în viitor în UE. Însă după aderarea României la UE, relațiile dintre cele două țări s-au răcit. Cu toate acestea, Băsescu a declarat în nenumărate rânduri că susține cursul european al R. Moldova.

Relațiile moldo-române au progresat mai mult după înlăturarea regimului Voronin. Prima sa vizită externă de la preluarea celui de-al doilea mandat de şef al statului, în R. Moldova, a avut loc în ianuarie 2010. În cadrul vizitei, Băsescu i-a încurajat pe liderii moldoveni în eforturile de negociere a paşilor pentru apropierea de UE. Mai mult, în timpul celor două mandate ale lui Băsescu, a fost facilitat procesul de redobândire a cetățeniei române de către moldoveni, au fost deschise consulate la Bălți și Cahul, numărul burselor de studii oferite tinerilor moldoveni s-a dublat, iar în curând vor fi lansate lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni, care reprezintă un pas important în asigurarea securității energetice a RM și diminuarea dependenței față de furnizorul rus de gaze.

Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o nouă vizită oficială la Chişinău, aceasta fiind a cincea în Republica Moldova, de când a devenit şef al statului român. TIMPUL îi mulțumește președintelui Băsescu pentru susținerea acordată R. Moldova în procesul de integrare europeană și dezvoltare socio-economică, și îl declară OMUL SĂPTĂMÂNII.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *