Opinii și Editoriale

Onoarea Curtii, butoiul de pulbere si Dumitru Pulbere

R. Moldova se afla in aceste zile pe un butoi de pulbere si acest butoi poate fi dezactivat de Dumitru Pulbere, presedintele Curtii Constitutionale. Specialisti notorii in dreptul constitutional au demonstrat cu argumente imbatabile ca reuniunile AIE sunt perfect legale si comunistii sunt obligati sa se impace cu realitatea ca au pierdut alegerile. Comunistii, insa, nu sunt dispusi sa cedeze.

Declaratia facuta vineri de unul dintre fruntasii PCRM – „Noi nu ne-am obisnuit sa cedam” – trebuie sa ne puna pe ganduri, deoarece echivaleaza cu un indemn deschis la razboi civil. Criza politica a ajuns intr-o faza cand pojarul poate porni de la un singur chibrit aprins. ?urcan a spus un adevar: comunistii, curent marxist de extrema stanga, nu au cedat niciodata; peste tot in lume unde au existat, regimurile comuniste nu au plecat de buna voie de la putere. Iata de ce, astazi, este vital important ca sa intervina Legea, sa le dea peste maini si sa le ia cutia de chibrituri. Acest lucru poate si trebuie sa-l faca singura institutie abilitata cu acest drept – Curtea Constitutionala, condusa de dl Pulbere. Va da Curtea un verdict in favoarea AIE? Exista suficiente temeiuri sa presupunem ca nu se va intampla asa ceva si ca sedintele parlamentului, organizate de Alianta, vor fi declarate ilegale.

Pe ce se bazeaza aceste presupuneri? Pe doua lucruri: „Ordinul Republicii”, care i-a fost inmanat recent dlui Pulbere si care a fost perceput de toata lumea ca un act de coruptie; si ceasurile elvetiene pe care, nu stim pentru ce merite si servicii, Voronin le-a facut cadou membrilor Curtii. La modul figurat, un imperiu pentru o tigara, da. Dar o tara pentru un ceas, nu. Pentru ca nici tara, nici ceasul nu-s ale lui Pulbere. A lui Pulbere e doar datoria de a servi in numele tarii Legea, nu partidele, indiferent care ar fi ele. Exista insa un argument ca Voronin ar avea deja o intelegere cu Curtea Constitutionala. Mi s-a parut suspecta declaratia aceluiasi ?urcan, care a spus, cu mult optimism, ca PCRM se va conforma deciziei Curtii. Ar declara el asa ceva, daca nu ar sti ce va decide Curtea? E doar o intrebare…

Si isteria din mass-media comuniste dovedeste ca PCRMnu vrea sa plece civilizat, fara sange. Daca lor cu adevarat le pasa de acest stat si de aceasta tara, si sunt patrioti, precum s-au batut cu pumnii in piept in acesti ani, ei trebuie sa dea Aliantei cele opt voturi necesare alegerii sefului statului. Comunistii trebuie sa procedeze ca partidele care, in 2005, i-au dat lui Voronin voturile necesare pentru a fi reales pentru inca un mandat. In acest context, se impune o remarca. I-am auzit pe Misin si pe Petrenko la NIT, cum incercau sa demonstreze ca Alianta nu exista, ca alegatorii nu au dat voturile PDM (un partid de stanga), ca sa le dea apoi lui Mihai Ghimpu (un politician de dreapta). Dar in 2005 alegatorii anticomunisti ai PPCD i-au dat voturile lui Rosca pentru ca sa-l aleaga presedinte pe primul comunist al tarii?..

Incurcati in propriile ambitii si minciuni, comunistii delireaza si singura institutie care-i poate scoate din acest delir este Curtea Constitutionala. Astazi vom vedea care-i onoarea acestei Curti si cui slujeste ea. Daca va merge impotriva AIE, va aprinde butoiul de pulbere. Si vinovat va fi, inainte de toate, Pulbere, presedintele Curtii Constitutionale. Isi va asuma Domnia Sa o asemenea raspundere?
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *