Timpul satiric

Operatiunea Smugleanka

Ieri, in ultimele ore de pregatire a editii de baza a „TIMPULUI de dimineata” (motiv care ne-a facut sa publicam cele ce urmeaza in actuala editie speciala), in redactie a intrat un tanar foarte agreabil, incat chiar si cele mai modeste domnisoare si-au lasat ochii sa curga dupa el.

Tanarul le-a salutat respectuos si mi-a dat de inteles ca are sa-mi comunice ceva foarte important. Ne-am retras in biroul pentru discutii confidentiale. El s-a prezentat, s-a legitimat (din motive de securitate, nu-i divulgam numele) si mi-a spus ca este angajat al Serviciului de Informatii si Securitate, dar, deoarece a fost educat in spiritul patriotismului si nu-i este in cot de soarta R. Moldova, vrea sa ne puna la dispozitie un document la care au avut acces doar cateva persoane din R. Moldova si care arata concret ceea ce s-a intamplat si cine poarta vina de cele intamplate la Chisinau indata dupa scrutinul parlamentar din 5 aprilie. Documentul are girul serviciilor secrete rusesti de la Moscova, Tiraspol, dar si de la Chisinau.

Sigur, nu l-am crezut. Ba mai mult, eram convins ca vrea sa ne atraga intr-o diversiune. Totusi, citind atent documentul prezentat si comparand informatia cu cele intamplate in centrul capitalei in zilele de 7 si 8 aprilie 2009, mi s-a parut ca tanarul este sincer si are o intentie buna. Regretabil e ca neasteptatul vizitator n-a vrut nici in ruptul capului sa ne lase sa facem o copie a documentului. Intelegem de ce. Totusi, mi-a permis sa-mi scriu pe o foaie ceea am crezut ca-i mai important.
Dar mai important din acele documente mi s-au parut indicatiile date de serviciile secrete rusesti organizatorilor evenimentelor din 6-7-8 aprilie. Iata ce am reusit sa traduc:

Instructiuni la „Smugleanka”

1. In ajunul operatiunii, conform indicatiilor noastre precedente, mobilizati la revolta in special tineretul si intelectualitatea. Oamenii nostri, care au obtinut increderea si se afla printre fortele democrate, proromanesti si prooccidentale pot s-o faca deschis, ceilalti folositi masiv internetul si telefonia mobila.
Acest punct mai are menirea de a verifica starea de spirit a tineretului, care maine-poimaine va incerca sa stapaneasca propria tara.

2. Odata ce lumea va iesi in centrul Chisinaului, straduiti-va s-o scoateti de sub controlul unor lideri de partide din Opozitie. Printre demonstranti plasati grupuri de colaboratori ai securitatii si fosti puscariasi, care sa infierbante lumea cu strigate impotriva comunistilor, a lui Voronin, dar si a Rusiei. Totul trebuie sa arate ca revolta este una antiruseasca si proromaneasca. Politia nu va interveni, pentru ca printre cei mai activi protestatari vor fi persoanele care executa indicatiile noastre.

3. Daca masele scapa de sub control si reusesc sa ocupe televiziunea sau radiodifuziunea nationala, prin care se va incerca mobilizarea poporului impotriva conducerii de la Chisinau si a oamenilor nostri, Tiraspolul are indicatii sa intervina ca sa apere integritatea R. Moldova. S-ar putea sa apara situatii imprevizibile, inclusiv cu implicare din exteriorul republicii, strain noua. In cazul dat, Vladimir Voronin va solicita oficial interventia militara a Rusiei. Tot cu acelasi scop: apararea suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova.

4. Faceti tot posibilul ca, dupa cum ne-am inteles, atacul asupra Presedintiei si Parlamentului sa aiba loc intre orele 14.00 si 15.00. De securitatea sefului statului, a ministrului Papuc si a ministrului Resetnicov vom avea noi grija. Stricati, dati foc, strigati – astfel, ca totul sa para o revolta a maselor care nu mai pot fi controlate.
Politia are indicatii sa mimeze doar ca apara aceste institutii ale statului, dar cand demonstrantilor li se va trezi spiritul de turma, ea se va retrage. Tot atunci, colaboratorii nostri infiltrati printre demonstranti vor patrunde, sustinuti de persoane speciale, pe acoperisul cladirilor si vor arbora drapelele Romaniei si Uniunii Europene.

5. Intre timp, oficialitatile de la Moscova si reprezentantii Rusiei in institutiile europene vor face declaratii prin care vor invinui Romania de lovitura de stat in R. Moldova. Pentru mai multa credibilitate, Vladimir Voronin va expulza Ambasadorul Romaniei la Chisinau si va introduce regimul de vize pentru cetatenii romani. Scopul este de a face Uniunea Europeana sa puna Romania la punct, pentru a nu mai pretinde la spatiul din stanga Prutului, unde astazi se afla R. Moldova si de unde am inceput, ca sa finalizam in 2017, refacerea imperiului rus.

6. In afara de izolarea Romaniei, scopul operatiunii mai este ca, prin „Smugleanka”, sa treziti ura societatii fata de fortele democrate. Totodata, verificati spiritul de revolta al moldovenilor, identificati cele mai active persoane pe care, in viitor, va trebui sa le tinem sub control, sa le santajam sau sa le facem sa colaboreze cu noi.

7. „Silka” si „Predvoditel”, activi in acest proiect, vor sa ne convinga ca s-ar putea intampla ca, spre toamna, sa aiba loc alte alegeri parlamentare, motivand ca institutiile internationale ar putea sa nu recunoasca legitimitatea scrutinului din 5 aprilie. Prin mass-media controlata de ei, folositi masiv evenimentele din cadrul operatiuni „Smugleanka”, pentru a baga in capul poporului ca pe 7 aprilie s-a incercat o lovitura de stat, ca Presedintia si Parlamentul le-au aprins Romania, Filat, Ghimpu si Urecheanu. Totodata, vom face ca alegerile repetate – daca acceptam presupunerile facute de …….. si „Silka” -, sa aiba loc prin august, cand lumea doarme la umbra, si ele nu vor fi recunoscute, deoarece vom spune ca au participat la scrutin mai putin de 51% din alegatori. Astfel, ii vom permite lui Voronin sa ramana stapan pe situatie in statul care ne intereseaza.

8. Totusi, moldovenii sunt imprevizibili. Daca se va intampla ca in R. Moldova sa aiba loc alegeri parlamentare anticipate, rezultatul carora va favoriza fortele democrate – proromanesti -, folositi indata varianta „Matrioska”. Vezi p. 10 al prezentei instructiuni.

9. Sigur ca, in timpul revoltelor, vor fi victime si printre politisti, si printre colaboratorii nostri. Dar asta este o mandrie sa te jertfesti in numele juramantului dat! In plus, ne-am inteles cu presedintele Voronin ca, oricare ar fi rezultatul operatiunii, majoritatea colaboratorilor nostri, inclusiv cei din politie, sa fie decorati si premiati, fara a face din aceasta mare tam-tam.

10. Daca operatia „Smugleanka” nu reuseste, folosim varianta „Matrioska”. Liderii de la Chisinau si organizatorii evenimentelor programate pentru 7 aprilie pleaca la Moscova, Minsk sau Tiraspol unde au deja pregatit locul de trai si conspiratie. Iar agentii nostri din randurile democratilor, in care moldovenii mai au incredere, raman pentru a lucra in continuare. Vom avea nevoie de ei intr-o tara NATO si membra a Uniunii Europene. Pentru ca, in caz de esec, Rusia indata va recunoaste statalitatea Transnistriei, iar R. Moldova se va uni cu Romania.

Dupa ce mi-am facut aceste insemnari, tanarul s-a grabit sa plece, rugandu-ma sa-i pastrez confidentialitatea. Ceea ce am reusit sa-l mai intreb: „Cine, totusi, sunt „Predvoditel” si „Silka”? El s-a uitat nedumerit la mine: „Imi pare rau… Aproape toti intelectualii Chisinaului stiu. Sunt Iurie Rosca si Mark Tkaciuk”.
Sa-l cred? Sa nu-l cred?

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *