Externe

OPINIA CITITORULUI: Soluţii din Australia pentru responsabilizarea şoferilor

Uite că au murit mai mulţi dintr-o dată şi el s-a trezit din somnul letargic. Dar, ca de obicei, a reacţionat anapoda. Chestia cu patrularea 24/24 e la fel de penibilă ca şi premierea poliţiştilor care nu iau mită. Curios, cât vor rezista poliţiştii să patruleze 24/ 24? O săptămână? O lună? Se va schimba oare ceva după această campanie? Mă tem că nu.

Şi aici aş propune experienţa australiană. Ţin să remarc o chestie. Dacă se crede că în Australia sunt mai puţine accidente rutiere iar şoferii au dreptul să consume o anumită cantitate de alcool la volan deoarece ei sunt nişte oameni supraresponsabili din născare, se greşeşte foarte mult. Aceasta se întâmplă de aceea că autorităţile ştiu cum să ţină situaţia sub control.

Pentru aceasta ei nu fac show-uri. Controlul aici este un proces continuu şi nu o campanie sterilă. Deci, să vedem care sunt măsurile principale întreprinse de poliţişti.

În primul rând, amenzile. Orice încălcare ce pune în pericol traficul este dur penalizată. Amenzile încep de la 400 dolari (4500 lei). Mai mult, autorităţile locale pot mări această sumă, iar diferenţa este trimisă spitalelor de urgenţă. Dacă încălcarea se repetă, această informaţie e introdusă în baza de date şi mai târziu contravenientul poate primi refuz la angajarea în anumite locuri de muncă (poliţie, învăţământ, medicină etc.). La fel, voi remarca încă un articol din lege – conducere ofensatoare. Acesta prevede sancţiuni pentru şoferii neamabili (dacă nu cedează drumul altor şoferi când ar trebui s-o facă, daca conduc agresiv, claxonează la semafoare când nu este cazul etc.)

În al doilea rând, monitorizarea rar se face cu maşinile obişnuite ale poliţiei. Se folosesc automobile care nu se deosebesc de cele din trafic. Ele sunt echipate cu camere de filmat. În aşa fel, şoferii nu ştiu dacă alături e o maşină obişnuită ori una a poliţiei, iar la prima încălcare maşina din apropiere poate să explodeze de lumini şi sirene somându-te să tragi pe stânga.

Astfel, nu este nevoie de campanii de 24/24. Este suficient doar ca pe străzile Chişinăului să circule permanent vreo două maşini echipate special care ar penaliza chiar şi încălcările ce ţin de conducerea ofensatoare. Sunt sigur că în urma acestor măsuri şoferii noştri s-ar civiliza rapid, deoarece nu vor şti de unde poate veni pedeapsa.

Eu aş adăuga că pentru rezolvarea acestor probleme trebuie doar puţină imaginaţie şi logică. Poliţia, de exemplu, poate folosi camerele de filmat pe care mulţi şoferi le instalează pe bordul automobilului. Astfel ca acei care filmează nişte încălcări să poată trimite imaginile pe site-ul MAI, iar acesta să le plătească o anumită parte din amenda încasată.

Stelian Manic, Australia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *