Moldova

OPINIE / Malorusia sau din aiurelile lui Prilepin

În Rusia, generația lui Zahar Prilepin nu a adus nimic nou. Spre deosebire de generația lui Vladimir Sorokin, scriitorii din gașca lui Prilepin au făcut un salt mare înapoi spre ceea ce se numea în timpul URSS realism socialist. Din punct de vedere literar e un mare regres, chiar dacă Prilepin a ajuns să conducă emisiuni muzicale. De exemplu, Vladimir Lorcenkov, scriitorul rus care a locuit până nu demult în Chișinău, e mult peste Prilepin din punct de vedere literar, pentru că a păstrat un curs firesc după generația Sorokin.

Dar cât poți să scrii despre Cecenia – unde ai luptat ca mercenar? Sau despre protestele anti-Putin, când stăteai sub aripa lui Limonov? E clar că inspirația se termină, când muza a îmbătrânit și s-a compromis. Prilepin a ales să se alăture teroriștilor separatiști din Donbas. Acesta este proiectul lui literar. Desigur că va avea succes în Rusia, care încă nu s-a desprins de poftele ei imperialiste. Până una-alta, adică până să compună un nou volum, Prilepin face reclamă în rețelele de socializare unui CD cu muzică: “Za Donbas”.

La începutul săptămânii trecute separatiștii din Donbas au făcut un performance, au anunțat un nou plan: că ei nu ar mai lupta pentru separarea de Ucraina, ci pentru „unire”! Adică unirea separatiștilor din Ucraina și distrugerea totală a țării, în locul căreia ar trebui să apară Malorusia, cu capitala în Donețk. Acest plan li s-a părut cretin până și separatiștilor din Lugansk: dacă lucrurile vor continua așa, n-ar fi exclus să înceapă un măcel între teroriști (ceea ce s-a mai și întâmplat în proporții mici).

Prilepin e foarte mândru de planul său. Mai mult, într-un interviu acordat imediat după hotărârea istorică a separatiștilor teroriști, el a dezvăluit intenția de a uni Malorusia cu Belarusul și Rusia. Are poftă mare de mâncare cel căruia scriitorii îi ziceau „praporșcik”!

Am făcut acum câțiva ani un interviu cu Prilepin, pe când era doar scriitor. E un bărbat carismatic, mai potrivit parcă pentru show biz decât pentru interviuri literare. Spunea atunci că Putin n-ar fi atât de rău dacă ar face lucrurile pe care le anunță. Între timp, Prilepin a trecut în tabăra lui Putin. Că face: a ocupat Crimeea, a pornit războiul din Ucraina, bombardează Siria. Mai spunea Prilepin că lui îi place uneori să treacă prin orașe neanunțat, că poate astfel va mai trece și prin Chișinău. Eu sper să n-o facă. Noi avem alte gusturi literare.

Autor: Alexandru Vakulovski
Sursa: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *