Timpul.md

Actualitate 12 Ianuarie 2018 | 11:35

OPINIE: Transferurile de bani ale moldovenilor nu mai joacă rolul cel mai important în economia țării

Transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai joacă un rol important, în condițiile în care exporturile depășesc banii introduși în țară, deja al treilea an consecutiv. În 2017 volumul remiterilor va fi de 1,27 miliarde USD, iar vânzările de valută – 2 miliarde USD, sub nivelul încasărilor din exporturi. Este opinia exprimată de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, citat de IPN

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Veaceslav Ioniță a spus că asigurarea încasărilor la bugetul de stat s-a bazat, până nu demult, în exclusivitate pe transferurile moldovenilor care muncesc în străinătate.

În anul 2007-2008, Republica Moldova era prima țară în lume cu cei mai mulți bani veniți de peste hotare raportați la PIB. În 2008 volumul transferurilor a atins cel mai înalt nivel – 2,4 miliarde USD, cu o pondere în PIB de 39,5%. Remitențele au continuat să joace un rol important până în 2014, când volumul acestora a început să se reducă, iar nivelul de 2,4 miliarde USD va fi atins foarte greu în anii următori, spune Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului IDIS, banii proveniți din remitențe s-au epuizat. Unica posibilitate de dezvoltare a Republicii Moldova sunt resursele interne, prin atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă și asigurarea veniturilor din interiorul țării. Pentru anii 2018-2019, Veaceslav Ioniță anticipează că salariul plătit în economie va depăși volumul remitențelor.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus