Timpul.md

Ultima oră 3 Martie 2020 | 07:59

OPINII / Cine l-a ucis pe Tolea Tataru?

Cireșul altoit de lângă garajul tatei era roșu. 

Acolo, sus, pe crengile lui îmi petreceam primele zile de vacanță de când mă știam. Împreună cu Octavian, coleg de clasă și unul dintre cei mai buni prieteni din copilărie, savuram din gustul inconfundabil al cireșelor de mai...

O mașină a trecut la vale. A oprit peste o casă. ”L-au adus pe Tolea”, se auzeau glasurile vecinilor, care au ieșit toți pe la porțile lor.

Tolea Tataru era un băiat cu 7-8 ani mai mare decât mine. Era unul dintre flăcăii din mahală. Băiat modest. Nu i-am auzit niciodată glasul. Tolea lu kiokea Agafia, cum îi spuneam noi, piticii.

L-am petrecut la armată. Ne-a curs mucii pe sub cortul sub care s-a dat petrecerea. Pe 2 ani la revedere. Armata sovietică îl aștepta.

A revenit din armată și a făcut nunta. Tot în sat. Tot sub cort și tot ne-a curs mucii și pe acolo. Apoi a plecat la Tighina, unde s-a angajat polițist.

1992. L-au împușcat în timpul luptelor de pe Nistru. Și s-a terminat. L-au adus acasă să-l înmormânteze. Băiat tânăr, trecut puțin de 20 de ani...

Astăzi casa lui Tolea este pustie. Părăsită. Nici cireșul de lângă garaj nu mai este. S-a uscat. Au rămas doar amintiri și un război ca un vis urât.
 
http://www.sandugrecu.blogspot.com/2015/03/cine-l-ucis-pe-tolea-tataru.html

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus