Politică

Opozitia pune conditii

Intr-o declaratie facuta ieri, in cadrul unei conferinte de presa, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a declarat ca formatiunea pe care o conduce respinge abordarile radicale si populiste ale comunistilor, in masura sa aprofundeze si mai mult criza politica din tara. PLDM a inaintat sase conditii Partidului Comunistilor.

Cele sase cerinte sunt urmatoarele:

 

1. Eliberarea neconditionata a celor arestati in urma evenimentelor din 7 aprilie 2009.

2. Retragerea in mod public a acuzatiilor referitoare la pretinsa tentativa de lovitura de stat in vederea alipirii R. Moldova la un alt stat si a celor de organizare a vandalizarii sediilor Presedintiei si Parlamentului, aduse de catre Vladimir Voronin si Partidul Comunistilor Opozitiei si protestatarilor pasnici din 7 aprilie 2009.

3. Asigurarea accesului imediat al partidelor parlamentare de opozitie la IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.

4. Demisia conducerii IPNA Compania „Teleradio-Moldova” si a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

5. Crearea unei comisii parlamentare de ancheta cu participarea Opozitiei, presei libere, societatii civile, reprezentantilor Uniunii Europene si Consiliului Europei pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie si a abuzurilor in masa comise de catre puterea comunista.

6. Sanctionarea tuturor celor care au emis si executat ordinele de torturare a cetatenilor.

Referindu-se la sedinta de constituire a noului parlament, liderul liberal-democrat a declarat ca Partidul Comunistilor si-a subordonat toate institutiile statului si se identifica cu acesta. El a mentionat, intre altele, ca presedintele Curtii Constitutionale a R. Moldova, Dumitru Pulbere, in raportul sau si-a permis sa faca multiple comentarii de ordin politic, fapt incompatibil cu statutul pe care il detine. In acelasi timp, a constatat Filat, presedintele CC a omis sa mentioneze existenta contestatiilor depuse la Curte de catre partidele de opozitie si a opiniei separate expusa de un judecator al CC in problema validarii alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. In aceeasi ordine de idei, liderul PLDM a declarat ca discursul presedintelui sedintei, Ivan Calin, reprezentant al PCRM, a abundat in terminologie stalinista despre dusmanii interni si externi ai statalitatii moldovenesti. „Ivan Calin nu a facut altceva decat sa continue discursul agresiv al guvernarii si sa reia acuzatiile nefondate aduse Opozitiei de catre Partidul Comunistilor in legatura cu evenimentele din 7 aprilie 2009. Prin aceasta abordare, comunistii au aratat lipsa oricarei capacitati de dialog si cooperare”, a spus Vlad Filat.

De asemenea, el a atras atentia ca trezeste ingrijorare si faptul ca, desi isi declara atasamentul fata de cursul de integrare europeana, in ultimul timp, guvernarea comunista tot mai des isi coordoneaza actiunile pe plan intern si extern cu oficialii de la Kremlin. In acest cadru se inscrie si vizita ministrului demisionar al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, la Moscova inainte de summitul de la Praga privind Parteneriatul Estic al Uniunii Europene.

„Amanarea alegerii organelor de conducere si de lucru ale Parlamentului nu poate fi justificata in contextul actualei crize politice din tara”, a spus Vlad Filat. Totodata, el a anuntat despre formarea fractiunii parlamentare a PLDM in frunte cu liderul formatiunii, vicepresedinti fiind alesi Alexandru Tanase si Mihai Godea, iar secretar – Angel Agache.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *