Eveniment

Opt ani cu TIMPUL

La 14 septembrie 2001, la Chisinau apare primul numar al ziarului TIMPUL. Se intampla la aproape jumatate de an de la reinstaurarea comunismului in Moldova si la doar trei zile de la tragedia din 11 septembrie de la World Trade Center din America. Parea ca intregul sistem politic mondial va fi dat peste cap… Totusi, in editorialul-argument al sau, „Ursul din batatura”, directorul si redactorul-sef al publicatiei, Constantin Tanase, scrie: „Intre comunism si democratie, noi alegem democratia”. Acest cuvinte au si ramas crezul TIMPULUI in anii ce au urmat.

Din echipa „de start” a TIMPULUI faceau parte o adevarata pleiada de ziaristi consacrati, dar si „ucenicii” lor, unii deja afirmati la acel moment. Gheorghe Budeanu, Nadine Gogu, Nicolae Roibu, Alina Anghel, Ion Dogaru, Vitalie Munteanu, Rodica Trofimov, Silvia Bogdanas, Ina Prisacaru, Natalia Cojocaru, Sorina Stefarta, Natalia Hadarca, Daniela Mereuta, Mariana Gurschi, Dorian Jereghi, Angelina Tanase sunt cateva nume… Iar printre primii autori s-au numarat scriitorii Aureliu Busuioc, Ion Hadarca si Serafim Saka, academicianul Petru Soltan, jurnalistii Nicolae Pojoga, Constatin Partac si Ion Cernei, economistul Valeriu Prohnitchi, medicul Olga Tagadiuc, criticul de arta Larisa Turea.

In 32 de pagini, extrem de divers si cu o prezentare grafica originala, TIMPUL devine, intr-un timp-record, una dintre cele mai cotate si cautate publicatii pe piata. La 4 octombrie 2001 apare prima reactie peste Prut. Alexandru Mironov scrie, in „Cronica Romana”, ca TIMPUL de la Chisinau este „o publicatie care poate fi un exemplu pentru orice ziar romanesc, prin continut, prezentare si – mai ales – modernitate. TIMPUL are ceea ce ziarele de la noi nu prea au: orizont…”. Ziarul si „deschiderea” acestuia este salutata de personalitati din viata publica a republicii – oameni de afaceri, intelectuali, politicieni -, dar si de primii nostri cititori. „Ne-ati cucerit cu sinceritatea”, ne-a spus acum opt ani dna Vera Volosenco din Chisinau, semnatara primei scrisori care ne-a sosit la redactie. „Va iubim pe toti!”, le-am raspuns noi atunci tuturor celor care ne-au adresat urari de bine. Va iubim si azi.
 

Premiile primului an

La sfarsitul lui 2001, la doar trei luni de la aparitie, TIMPUL a cules mai multe premii. Ziarul a fost apreciat drept „Cel mai bun debut al anului 2001” in cadrul ceremoniei de premiere a celor mai buni zece jurnalisti, desemnati anual de Centrul Independent de Jurnalism. Unul dintre acestia a fost colegul nostru Nicolae Roibu. Tot drept „Cel mai bun debut” TIMPUL a fost desemnat la Gala premiilor VIP 2001.
Iar in cadrul Galei Teatrului „Satiricus”, care traditional se desfasoara in luna decembrie, Constantin Tanase a fost desemnat drept cel mai influent director de opinie.

Un manifest anticomunist constat

Cu cat se vinde Voronin
La sfarsitul lui 2001, Partidul Comunistilor in frunte cu Vladimir Voronin porneste restauratia de facto a ideologiei si principiilor comuniste in Moldova. Printr-o ordonanta a Cancelariei de stat, portrete de-ale presedintelui Voronin sunt distribuite gratuit si atarnate in cabinetele demnitarilor de diferit rang, in parlament, ministere, Banca Nationala. Ziarista Alina Anghel a hotarat sa vada cum se vinde Voronin si a iesit in strada cu trei portrete de 40 de lei: 36 de lei rama si patru lei fotografia. A mers in scuarul Teatrului National, unde unii artisti plastici isi vand lucrarile. Spre surprinderea autoarei, insa poporul nu s-a imbulzit sa cumpere portretul cu chipul lui Voronin. In cele din urma, unul l-a vandut cu zece lei (de la 50 pretul initial), cel de-al doilea cu 25 de bani, iar cel de-al treilea… l-a adus la redactie.

Pentru Limba Romana
La 4 ianuarie 2002, ca reactie la decizia conducerii comuniste de a introduce limba rusa in invatamantul primar, ziaristii de la TIMPUL lanseaza un apel catre toti cetatenii, intitulat „Sa oprim rerusificarea R. Moldova!”. „Suntem in pragul unui proces periculos de restauratie neocomunista si recolonizare a R. Moldova prin rerusificare. Limba romana va fi retransformata in ceea ce a mai fost: „limba de bucatarie”. Adanc ingrijorati, noi pornim o actiune, la scara nationala, de colectare a semnaturilor de la cei care sunt impotriva noului val de rerusificare venit peste noi. Ne adresam catre toti oamenii cu iubire de neam sa se includa in campania de colectare a semnaturilor, pe care le vom pune pe masa conducerii R. Moldova ca sa inteleaga si ea ce dorim noi cu adevarat”, se spunea in Apel. In saptamanile ce au urmat, la redactie au venit sute de scrisori cu semnaturi intru sustinerea Apelului nostru. Peste putin timp, cu aceeasi idee, Iurie Rosca scoate mii de oameni in „Oraselul Libertatii”, intru apararea Limbii Romane si a Istoriei Romanilor.

Bunicul roman al presedintelui rosu
La 15 martie 2002, Gheorghe Budeanu publica articolul „Domnule Voronin, aveti rude peste hotare?”, in care demonstreaza ca Vladimir Voronin este nepotul lui Isidor Sarbu, un mare patriot roman si anticomunist infocat, refugiat in Romania in 1944. Matusa lui Voronin, Domnica, locuieste in prezent peste Prut, in Brezoaele, langa Bucuresti. Presedintele Voronin niciodata n-a recunoscut acest adevar.

Un cal bun pentru cel mai bun postas

La 9 noiembrie 2001, am anuntat un concurs pentru postasul care va perfecta cele mai multe abonamente la TIMPUL, pentru o perioada de sase luni. Premiul promis era o adevarata minune – un cal bun si frumos. In martie 2002, calul TIMPULUI a ajuns la Sipoteni, Calarasi, in curtea postasului Ion Trifan, care a perfectat 144 de abonamente la TIMPUL pentru primele sase luni ale lui 2002. De atunci, Marian – caci asa a fost botezat bidiviul care a inlocuit „Moscvich”-ul stapanului – duce ziarul TIMPUL si pe ploaie, si pe vant in casele din Sipoteni, dar si in cele din satucul Tochile din aceeasi comuna.

In drum spre „Cronos”

La 23 noiembrie i-am avut ca invitati pe interpretii Ovidiu Komornic, Luminita Anghel, Carmen Trandafir si Dan Tomescu din Romania, care cu o zi mai devreme sustinusera un concert la Palatul National. Astfel, intr-o discutie la o ceasca de cafea, s-a pus fundamentul unei frumoase traditii – cea de a-i invita pe oamenii dragi noua sa ne calce pragul redactiei. Astfel s-a nascut ideea Clubului „Cronos” – un interviu la care participa intreaga echipa de ziaristi si care, in timp, a devenit una dintre cele mai populare si mai „onorifice” rubrici ale ziarului. Prima „sedinta” a Clubului „Cronos” a fost la 5 aprilie 2002 si l-a avut ca invitat pe Oleg Serebrian.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *