Actualitate

Ora de vară: 5 motive pentru care e o povară

Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora oficială de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03:00, respectiv ora 04:00 de vară. După ora oficială de vară, trenurile vor pleca din staţii conform orelor din mersul trenurilor.

Află cum îţi poate influenţa sănătatea această schimbare şi de ce este considerată o adevărată povară pentru organismul uman!

Pe lângă cele câteva beneficii aduse de această schimbare, se pare că balanţa înclină mai mult către efectele negative generate de ea. Numeroasele studii realizate în acest sens scot în evidenţă motivele pentru care trecerea la ora de vară este o acţiune inutilă şi ne influenţează în mod negativ sănătatea:

1. Îţi dă peste cap toată rutina zilnică care te ajuta să fii mai organizat.

2. Ne perturbă ceasul biologic
Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.

3. Creşte riscul de infarct cu 10%
Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

4. Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi
Un studiu australian apărut în 2008, publicaţia Sleep and Biological Rhythms a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

5. Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.

Sursa: eva.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *